Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vállalkozói lakásépítés legerősebb piacán a megyei jogú városokban épülő összes projektnél majdnem másfélszer több beruházás indult el Budapesten. Ez lakásszámban háromszoros szorzót jelent Budapest javára. Az OC júniusi felmérése az online hirdetett újépítésű lakásprojekteket elemezte: Budapesten 463 beruházás van folyamatban, a beruházók 6 130 lakást kínáltak megvételre.

A megvásárolható újépítésű lakások száma az egy évvel ezelőttihez képest mindössze egy százalékkal csökkent, s 1,7 százalékkal mérséklődött a megvalósítás különböző fázisaiban lévő projektek száma. Épülő és tervezett lakásokból 181 darabbal kevesebb van jelenleg a piacon, ami fél százalékos csökkenést jelent - összegezte a tanulmány legfontosabb adatait Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető.

Ennél jóval drámaibb képet mutat az újonnan induló projektek számának apadása. Az egy évvel korábbihoz képest már 2020 első negyedévben is 37,2 százalékkal kevesebb projekt indult (27), és az arányok a második negyedévben sem javultak. Az elmúlt három hónapban ugyan eggyel több új projektet indítottak a beruházók a fővárosban (28-at), de ez a 2019 második negyedévben indult projektszámhoz (45) képest 37,8 százalékos csökkenést jelent, ami a vezető elemző szerint a beruházók elbizonytalanodását mutatja.

Nem tett jót a járvány

Az öt százalékos áfa kivezetése mellett a vírushelyzet miatti korlátozó intézkedések sem kedveztek a befektetőknek, akik egyelőre most kivárnak, ami újabb lassulást hozott az egyre lomhább piacon. Számos projekt átadását későbbre ígérik, de esetenként az építkezés teljesen leállt, a tervezett lakóingatlan fejlesztés elmarad - mondta Soóki-Tóth Gábor. Budapesten a legtöbb projekt a XIII. kerületben épül (82), de Budán a XI. kerületben (59), valamint a III. kerületben (46) is erős a felhozatal. Pesten Zugló (34), Ferencváros (32), Józsefváros (29) a sorrend, míg a külső pesti kerületekben (XXI. és XXIII.) mindössze két-két projekt indult el.

A lélektani határ felett a négyzetméterár

Az újépítésű lakások átlagos négyzetméter ára Budapesten átlépte az egymillió forintos lélektani határt (1 026 000 forint négyzetméterenként), ami éves viszonylatban 7 százalékos növekedést jelent. Ha csak az előző negyedévhez hasonlítjuk, akkor 1,4 százalékos volt az emelkedés, vagyis 14 400 forinttal drágábban kínáltak egy négyzetmétert.

A kiemelten kedvelt fővárosi kerületekben (I., II., V. és a XII.) ennél is magasabb az átlagár, ezekben a városrészekben 1,5 millió forint feletti négyzetméterár a jellemző. A külső pesti kerületek árfekvését 700-850 ezer közé pozicionálta a piac, a legolcsóbban a XXIII. kerületben kínálnak egy négyzetmétert (510 ezer forint). A fővárosi projektek igen széles skálán mozognak, a legdrágább kategória eléri a 3 millió forintos négyzetméterárat.

A rozsdaövezeti programban Budapesten elsősorban a III., VIII., IX, X., XI., XIII. kerületben található barnamezős városrészek lehetnek érintettek, ahol nemcsak új lakások épülhetnek, hanem új városrészek is létrejöhetnek, amelyek az adott környék ingatlanpiacának fellendülését hozhatják.