Lassult a lakáspiac - ennyit kell várni ma egy vevőre

Májusban visszatérni látszik a járványhelyzet miatti elhalasztott ingatlanpiaci kereslet, a Duna House (DH) kereslet indexe 96 ponton áll, ennél magasabb májusi értékre csak 2015-ben volt példa. Az adás-vételek száma áprilishoz képest 35 százalékkal nőtt a DH becslése szerint, de még így is 38 százalékkal kevesebb, mint az előző évek ugyanezen időszakában.
Szepesi Anita, 2020. június 12. péntek, 16:20
Fotó: Getty Images

A kereslet ilyen intenzitású megjelenésével a szakemberek további visszazárkózást és erősebb júniusi ingatlanpiacot prognosztizálnak. A járványhelyzet okozta piaci átrendeződés miatt is a fővárosban erősödött a nagyobb lakásba költözés igénye, a vevők negyede ezzel a céllal vásárolt lakást.

A befektetői hangulat még óvatosabb szinten stabilizálódott, a fővárosban 30, vidéken 23 százalék vásárolt befektetési céllal, amely az előző évekhez képest gyengébb aktivitást jelent. A befektetők többsége viszont bízik az ingatlanpiacban, az eladók között csak minimálisan nőtt az arányuk. Az eladók mindössze 7 százaléka jelölte meg a befektetés értékesítését indoknak a tranzakció során, szemben a tavaly májusi 5 százalékkal.

A DH által értékesített ingatlanok értékét számba véve országos szinten a téglalakások értéke tovább nőtt, míg panellakásoké csökkent. Budapesten az értékesítési idő minden esetben növekedett, azaz tovább lassult a piac, jelenleg 3-4 hónappal érdemes számolni az eladóknak.

Az alku mértéke országos szinten is tovább nőtt, jelenleg átlagosan 6 százalék. Továbbra is a nagyobb ingatlanokra volt kereslet Pest megyében, a szerződések közel felét 80 és 120 négyzetméter közötti otthonokra kötöttek, továbbá a 160 négyzetméternél nagyobb ingatlanok aránya is 9 százalékpontot emelkedett az előző év azonos időszakához képest a DH friss elemzése szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK