Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kereslet ilyen intenzitású megjelenésével a szakemberek további visszazárkózást és erősebb júniusi ingatlanpiacot prognosztizálnak. A járványhelyzet okozta piaci átrendeződés miatt is a fővárosban erősödött a nagyobb lakásba költözés igénye, a vevők negyede ezzel a céllal vásárolt lakást.

A befektetői hangulat még óvatosabb szinten stabilizálódott, a fővárosban 30, vidéken 23 százalék vásárolt befektetési céllal, amely az előző évekhez képest gyengébb aktivitást jelent. A befektetők többsége viszont bízik az ingatlanpiacban, az eladók között csak minimálisan nőtt az arányuk. Az eladók mindössze 7 százaléka jelölte meg a befektetés értékesítését indoknak a tranzakció során, szemben a tavaly májusi 5 százalékkal.

A DH által értékesített ingatlanok értékét számba véve országos szinten a téglalakások értéke tovább nőtt, míg panellakásoké csökkent. Budapesten az értékesítési idő minden esetben növekedett, azaz tovább lassult a piac, jelenleg 3-4 hónappal érdemes számolni az eladóknak.

Az alku mértéke országos szinten is tovább nőtt, jelenleg átlagosan 6 százalék. Továbbra is a nagyobb ingatlanokra volt kereslet Pest megyében, a szerződések közel felét 80 és 120 négyzetméter közötti otthonokra kötöttek, továbbá a 160 négyzetméternél nagyobb ingatlanok aránya is 9 százalékpontot emelkedett az előző év azonos időszakához képest a DH friss elemzése szerint.