Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újra kezd magára találni a fővárosi újlakás-piac a járványhelyzet okozta átmeneti sokk után. Míg március és április közepe között - a veszélyhelyzet kihirdetése nyomán - az egy évvel korábbihoz képest a felére esett az új építésű otthonok iránt érdeklődők száma a Cordia tapasztalatai szerint, addig május már a kilábalás jeleit mutatta és az év eleji szint közelébe tért vissza a vevők aktivitása.

Magyarország vezető lakásfejlesztője szerint az elmúlt hónapban a zöldövezeti projektek iránt érdeklődők száma már csak alig néhány százalékkal múlta alul a krízis előtti szintet, de az elmaradás a belvárosi fejlesztések esetében sem érte el a 10 százalékot. A pesszimista forgatókönyvekhez képest mérsékeltebb visszaesésben, illetve a gyors feléledésben szerepet játszottak az olyan innovatív megoldások, mint a teljes körű online lakásvásárlási megoldás bevezetése - mondta Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

Előnyben a virtuális megtekintés

Az érdeklődők nagy része még most, a korlátozások feloldása után is az értékesítőkkel való virtuális találkozást részesíti előnyben az előkészítés vagy az építkezés korai szakaszában lévő épületek esetében. Az olyan helyszíneken viszont, ahol ez a távolságtartási szabályok betartásával megoldható és előre haladottabb a készültségi fok - például a Marina-parti projektek esetében -, a helyszíni, kültéri lakásbemutatókra is vállalkoznak a vevők.

Az Otthon Centrum (OC) szintén az érdeklődők számának növekedését tapasztalja, sőt a kisebb lakások iránt újra megjelent a befektetői kereslet is. Az elmúlt hetekben a kijárási korlátozások vidéki lazításával párhuzamosan - a telefonos és online megkeresések elérték a korlátozások bevezetése előtti szint 98 százalékát, majd Budapest megnyitásával már 129 százalékára nőttek.

Vincze Edit, a hálózat új építésű projektekre szakosodott részlegének vezetője szerint azonban a korábbinál sokkal több érdeklődővel kell foglalkozni, míg egy ügylet létrejön, ezért az értékesítés még elmarad a korábban megszokott szinttől. A vevőjelöltek nagyobb rugalmasságot várnak a fejlesztőktől az ár, a fizetési ütemezés és a szerződéses feltételek terén. Egyértelmű az átadás előtt álló projektek előnye, és bár az online bemutató lehetősége szinte mindenütt adott a komoly vásárlási szándékkal érkezők inkább a személyes bejárást választják - fogalmazott Vincze Edit.

Ezért pörög az újlakás-piac

Az ingatlan.com adatai is megerősítik a lakáspiaci forgalom erősödését, ami nagyrészt az újlakás-piac élénkülésének köszönhető. Adataik alapján a használt lakások iránti kereslet már visszakúszott a februári szint 80-90 százalékára, az új építésű ingatlanok iránti érdeklődések száma viszont időarányosan már a 2019-es szintet is meghaladja.

Júniusban az eladó új lakóingatlanok iránti kereslet a márciusi mélyponthoz képest már háromszorosára nőtt az ingatlanhirdetési portálon, és időarányosan a tavaly júniusi érdeklődések számát is több mint 25 százalékkal meghaladja. Az új lakások népszerűsége három dolognak köszönhető. Egyrészt a megtekintéshez és bejáráshoz nem feltétlenül szükséges a személyes jelenlét, másrészt az új lakások minősége, korszerűsége, energiahatékonysága iránt nagy vonzerőt képvisel a vevők szemében, hiszen ár-érték arányban nem feltétlenül drágábbak egy-egy használt lakóingatlannál. Harmadrészt pedig országosan több száz fejlesztésnél a költözés már belátható közelségbe került, így az érdeklődők könnyebb szívvel hozzák meg a vásárlással kapcsolatos döntéseiket is - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.