Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptemberben tovább élénkült a lakóingatlanok piaca, igaz, mérsékelten. A Duna House (DH) becslése szerint 11 807 darab tranzakció realizálódott az ősz első hónapjában, ami ugyan elmarad az előző évek szeptembereihez képest, de augusztushoz viszonyítva 4,5 százalékos a növekedés. Idén július-szeptember között összesen 34 296 ügyletet hoztak tető alá országosan, ami 2019 azonos időszakához képest 10, a 2020-astól pedig 9 százalékos elmaradást mutat.

Éves összehasonlításban azonban még mindig 20 százalékos pluszban van az idei piac. A DH aktív őszre, 15 százalékos növekedést vár 2020-hoz képest, így a tranzakciók száma 150 ezer körül lehet.

A DU szerint a nyári időszak csak rövidebb  ideig és kisebb mértékben éreztette hatását a lakáscélú jelzáloghitelpiacon, mint az ingatlanok esetében. A DH Pénzügyek becslése alapján ugyanis szeptemberben már 125 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott Magyarországon, amely idén az eddigi harmadik legerősebb hónapot jelenti.

A tavalyi évhez viszonyítva ez több mint 65 százalékkal magasabb volumen, a hitelpiac aktivitása pedig elsősorban az új otthonteremtési támogatásokra vezethető vissza.

Negyedéves viszonylatban – az MNB júliusi és augusztusi tényadata, valamint a DH Pénzügyek szeptemberi becslése alapján – a jelzáloghitelpiac új rekordot döntött: több mint 375 milliárd forintnyi hitelt vettek fel a magyarok 3 hónap alatt, ami 2021 végére tovább emelkedhet az új zöldhitelben rejlő lehetőségeknek köszönhetően.