Rekordszintre ugrott a keresleti bérleti díj márciusban a fővárosi albérletpiacon. A bérlők az elmúlt hónapban átlagosan 155 ezer forintért kerestek kiadó lakást, ami 5,4 százalékos emelkedést jelent februárhoz képest, ezzel példátlanul szorosra zárult a kínálati és a keresleti bérleti díj közötti olló.

A látványos növekedés egyértelműen összefügg az Ukrajnából menekülők, valamint az ukrán érdekeltséggel rendelkező, akár több száz kimenekített munkavállalójuk lakhatási megoldását kereső vállalkozások többletkeresletével – állapítja meg a közösségi albérletkereső platform.

Márciusban ezért a még üresen álló lakások gyorsan gazdára találtak, vagy meg sem jelentek a piacon, miután a bérbeadók segélyszervezeteken keresztül is kínálják azokat. A kevés piacra kerülő lakásért ugyanakkor verseny indult, ami a bérlőket arra ösztönözi, hogy egymásra ígérve még mélyebbre nyúljanak a pénztárcájukba, így hajtva felfelé a keresleti bérleti díjakat.

A gyors keresletbővüléshez még nem alkalmazkodtak a bérbeadók, hiszen nem emeltek árat, sőt az elmúlt 6 hónap folyamatos bérleti díj növekedése után visszakorrigáltak a januári szintre. Így márciusban átlagosan havi 158 ezer forintot kértek egy kiadó lakásért Budapesten, ami 2,3 százalékos mérséklődésnek felel meg az előző hónaphoz képest.

A Rentingo.com elemzése alapján ez csak átmeneti csend: a kiadók igazodnak majd a kereslet erősödéséhez, így a következő hónapokban újra jelentősen növekvő kínálati bérleti díjakkal kell kalkulálnia a budapesti albérletkeresőknek.