Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alternatív építményeket nem igazán kedvelik az önkormányzatok, és gyakran arra hivatkoznak, hogy ezek a hagyományos épületektől eltérő, szokatlan lakhatási megoldások nem illenek a településképbe – minderről a mini házikókról szóló cikkünkben már beszámoltunk.

De van ennél nagyobb probléma is. Történetesen az, hogy az érvényes jogrend nem ismeri a mobilházak és a tiny house-ok fogalmát, így aztán manapság Magyarországon nem is létezik azokra érvényes szabályozás

Már a Balatonnál is hódít az új ingatlanpiaci módi, a rendszámos apró házikók telepítése

A Balaton-parti zártkerti telkeken is egyre több mini lak, vagyis közkeletű angol nevén „tiny house” jelenik meg, töprengésre késztetve a hatóságokat. Ezek a kis építmények jogilag járműveknek számítanak, akár Kínából is rendelhetők, és a rájuk specializálódott hazai vállalkozó szerint az építési hatóság nem köthet bele a telepítésükbe.
Bővebben

Alternatív építménytípusok

A konténerház, a mobilház és a mini ház napjainkban ismert szó ugyan az építőiparban, de nagy közöttük a fogalmi kavarodás, pedig egyre több vállalkozás használja ezeket, gondot okozva az eligazodásban. A csaladihazepites.com éppen ezért az alábbi módon tisztázza a különbségeket.

Konténerház

Ilyen jogi fogalom nem létezik Magyarországon, tehát a hatóságok számára értelmezhetetlen, azonban általában a kereskedelmi szállítmányozásban használt konténerek átalakításával kialakított épületeket nevezik így. A legtöbb esetben a konténerházakat szendvicspanellel burkolják, illetve igényesebb kivitelezés esetén szerelt falburkolattal látják el azokat. Sajátosságaik miatt a konténerházak ritkán felelnek meg a családi házak követelményeinek, amelyek közül az energetikai előírások teljesítése a legproblémásabb. A konténerházak leginkább öltözőnek, értékesítési pontnak, nyaralónak alkalmasak, de napjainkra már külön iparág alakult a tengeri konténerek átalakítására, illetve az egyedi, családi házéhoz közelítő kényelmet biztosító konténerházak gyártására. 

Mobilház

Ezt a fogalmat sem ismeri a magyar jog, de a szó kerekeken guruló házat jelent. Általában az önhordó utánfutó alvázra épített fa vagy fém szerkezetű építményt nevezik a köznyelvben mobilháznak, de van, aki a kerekek nélküli, daruzható konténerházat is mobilházaknak nevezi. A mobilház tehát voltaképpen egy komolyabb hőszigeteléssel ellátott, komfortos és méretes lakókocsi, ami ennek megfelelően nem hitelezhető. A mobilházak legjobb helye a kempingekben, hétvégi telkeken van, ahol a használója egy saját fürdővel rendelkező, lakóházat megközelítő komforttal rendelkező épületben pihenhet.

Tiny house

Ez gyakorlatilag nem más, mint egy parányi méretű mobilház, melyet egy személygépjárművel vontatható utánfutó szerkezetre szerelnek, és így lehet vele helyet változtatni. A tiny house kis mérete ellenére jellemzően nagyon jól felszerelt, megtalálható benne a fürdő, a konyha és a háló helyiség is. A tiny house mozgalom célja bemutatni az embereknek, hogy egy mini otthonban is lehet kényelmesen élni, miközben a kuckó a környezetet szinte egyáltalán nem terheli, ugyanis a legtöbb tiny house napelemes, felhasználja az esővizet, sőt, némelyik prémium termék még a szennyvizet is újra hasznosítja. A tiny house a legtöbb esetben nem engedélyezhető családi házként és nyaralóként sem, a magyarországi piacon leginkább a modern kempingezés luxus módját jelentheti.

Az ingatlanpiac elektromos rollerei

A felsorolt alternatív építmények olyan eszközök az ingatlanpiacon, mint amilyenek a közlekedésben az elektromos rollerek vagy a gördeszkák, vagyis nem létezik rájuk vonatkozó aktuális szabályozás. 

Bár a hasonlat annyiban sántít, hogy a közlekedésben már érik a jogszabályi fordulat, miközben a mobil építmények sorsa tudomásunk szerint továbbra is mostoha marad.

Megérkezett az új KRESZ-tervezet: a kormány végre rendet tesz

Jó ideje húzódik a KRESZ igencsak indokolt módosítása, amely szabályozza az elektromos rollerek közlekedését és használatát. Úgy tűnik, a módosítás már csupán egy miniszteri aláírásra vár, és hamarosan mindannyian nagyobb biztonságban lehetünk az utakon.
Bővebben

Az építésügyi jogszabályok nem követték a fejlődést, évtizedekkel ezelőtt megrekedtek, és azóta senki nem foglalkozik velük, ráadásul, hogy a helyzet még bonyodalmasabb legyen, a helyi építési hatóságok még egy használatbavételi eljárást is eltérően értelmeznek, ami teljes bizonytalanságban tartja a kivitelezőket és a megrendelőket is.

Annyi bizonyos, hogy az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény az épület fogalmát a betöltött funkciója alapján állapítja meg, és az emberi tartózkodás céljára szolgáló rendeltetését emeli ki, vagyis nem az ingatlan szerkezetét határozza meg, tehát nem zárható ki, hogy a mobilház vonatkozásában a hatóság építési engedélyt követeljen meg.

A jogszabály szerint az épület definíciója így hangzik: 

Jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.

A gyártók marketing szövegével nem lehet bírságot fizetni

Az engedélyek ügyében térjünk vissza a kályhához – írja erről Tóth Rita ingatlanközvetítő, aki kijelenti, hogy egészen biztosan be kell szerezni valamiféle engedélyt abban az esetben, ha valaki lakóépületként kívánja használni a mobilházát. Nem érdemes bedőlni a mobilház gyártók „minden nagyon szép, minden nagyon jó” marketing szövegének, ugyanis ha a hatóságok büntetést szabnak ki egy engedélyek nélkül elhelyezett mobilházra, azt a büntetést a tulajdonos fogja kapni, nem pedig a gyártó vállalkozás.

A legbiztosabb megoldás az ingatlanközvetítő szerint egy építész felkeresése, aki releváns információval tud szolgálni a konkrét ügyben, tudniillik ha egy épület nem szabályos, akkor el is bontathatják. 

Fotóznak az égből, senki nincs biztonságban

Azt is érdemes tudni, hogy a hatóságok éves gyakorisággal készítenek légi felvételeket, amelyek segítségével ellenőrzik a változásokat, és szükség esetén fellépnek az engedélyeztetés nélkül megjelenő épületek tulajdonosaival szemben. És mivel a szabálytalan építkezés elévülési ideje tíz év, egy évtizedig bírság kivetésétől is rettegni lehet. 

Aki tehát mobilház vásárlásán gondolkozik, mindenképpen egyeztessen a helyi önkormányzattal, és csakis a helyi építési szabályzatban (HÉSZ) foglaltaknak megfelelően rendelje meg az építmény gyártását, elhelyezését.