A költözést fontolgató vevőjelöltek átírták a lakáspiac keresleti oldalát az új rezsiszabályok miatt – derül ki az ingatlan.com több mint 1,1 millió ingatlankeresés alapján készült új összeállításából.

Visszaesés a gázfűtésnél, látványos növekedés a hőszivattyúsnál

„Az új rezsiszabályok bejelentése óta eltelt hetekben egyértelműen kiderült, hogy a vevőjelöltek sokkal energiatudatosabbak lettek. Felértékelődtek a takarékos megoldások, a gázfűtés vonzereje jelentősen csökkent, ami érthető annak fényében, hogy az új előírások szerint az átlag feletti fogyasztás esetén többszörös a szorzó a gáz esetében” – mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

A fűtéstípust is figyelembe vevő keresések száma az eladó házaknál 18 százalékkal a lakásoknál pedig 8 százalékkal nőtt szeptember első hetében március első hetéhez képest.

Az ingatlan.com oldalain szeptember első hetében az eladásra kínált házaknál rezsicsökkentés korlátozása után a fűtéstípus alapján kereső vevők 26-42 százalékkal kisebb arányban kerestek gázalapú (kazános, cirkós, konvektoros) ingatlanokat az utóbbi hat hónap átlagához képest. A lakásoknál is csökkent a gázfűtésre keresések aránya, de kisebb mértékben. Az eladó lakásoknál a gázfűtés keresettségének az aránya 9-21 százalékkal csökkent.

A rezsiváltozás nyertesei az eladó házaknál a hőszivattyús fűtéssel rendelkező ingatlanok. Az ilyen rendszerrel felszerelt eladó házakra irányuló keresések aránya 21 százalékkal erősödött szeptember első hetére. A lakásoknál a gázalapú fűtési rendszerek népszerűségvesztése mellett az látszik, hogy a távfűtéses típusoké változatlan maradt.

Hosszú távra készülnek

Szintén nőtt a nem gázalapú, hanem fával is működő cserépkályhás házak keresettsége is.

A jelek szerint a lakásvásárlást tervezők a rezsiszabályok változása és az energiakrízis miatt nemcsak rövid távon változtattak a keresési szempontjaikon. A vásárlók hosszabb távon is számolnak azzal, hogy az ingatlan fenntartása milyen költséggel jár. A fűtési rendszert ugyanis a legtöbb vevő olyan adottságnak veszi, amely akár 10-20 éven át is kiszolgálja az ott élőket. A fűtés típusa pedig alapjaiban határozza meg egy-egy ingatlan energiahatékonyságát – tette hozzá Balogh.