A 2020. januári csúcshoz képest a budapesti árak 16 százalékkal csökkentek, az ország többi régiójában ugyanakkor nem érte el a 4 százalékot a mérséklődés.

A felhasznált adatok területi megoszlására továbbra is nagyvárosi koncentráció, azon belül erőteljes fővárosi túlsúly jellemző. Az arányokban nem történt jelentős elmozdulás január óta: a figyelembe vett hirdetések kétharmada 2021 január-februárjában is budapesti lakásra, több mint egyötöde megyei jogú városra vonatkozott.

Az év első két hónapjában kiadásra meghirdetett lakások nagysága Budapesten átlagosan 53, a megyei jogú városokban 57 négyzetméter volt. A kisebb településeken általában nagyobb a kiadó lakások mérete, átlagos alapterületük 2021 január-februárjában elérte a 63 négyzetmétert. A legnagyobb alapterületű albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették, ezek átlagosan 69 négyzetméteresek voltak.

A fővárosi dominancia miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (94 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 5,4 százalék esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 2,7 százaléka volt családi ház.

Budapesten a hirdetések 36, országosan 38 százaléka származott magánszemélyektől 2021 január-februárjában. A magánhirdetők aránya az előző hónaphoz képest nőtt, azonban még mindig elmarad a 2020. évi átlagtól.

2020 nyara óta először növekedtek a lakbérek

A tavaszi-nyári ingadozást követően 2020 augusztusától az év végéig folyamatosan mérséklődtek, majd 2021 januárjában stagnáltak a lakbérek. Idén februárban - fél év után először - megfordult a tendencia: az előző hónaphoz képest országosan 1,1, a fővárosban 0,8 százalékkal nőttek a bérleti díjak.

Némileg csökkent a tavaly áprilisi mélyponthoz viszonyított elmaradás: országosan 2,1, Budapesten 3 százalékkal voltak alacsonyabb szinten a kínálati árak. 2021 februárjában az országos index a 2015. évi bázisidőszak 128, a fővárosi annak 121 százalékát érte el, ami 10, illetve 14 százalékos lemaradás az előző év azonos időszakitól.

Februárban Budapest szinte valamennyi kerületcsoportjában nőttek a díjak. A budai hegyvidéki kerületekben 3, a budai egyéb kerületekben 1,3 százalékkal nőttek a lakbérek az előző hónaphoz képest.

A főváros pesti oldalán a belső és az átmeneti kerületekben alapvetően stagnáltak az árak. A pesti külső kerületekben az előző havi nagyobb csökkenést 2,5 százalékos növekedés követte.

A legerőteljesebb árcsökkenés 2020 áprilisához viszonyítva a pesti külső kerületekben (6,1 százalék), az egy évvel korábbi szinthez képest pedig a pesti belső kerületekben (17 százalék) következett be.

Az egyes hirdetői csoportoknál is eltérően alakultak az árak februárban: az előző hónaphoz mérten a magánhirdetőknél stagnáltak, az ingatlanközvetítőknél 1,5 százalékkal nőttek.