A Rózsadomb lábánál lévő, értékes telket hirdetett meg értékesítésre a Burgeon International House Ingatlanforgalmazó és Ingatlanhasznosító Kft. felszámolója. A II. kerület, Bimbó út 7. szám alatti (a Központi Statisztikai Hivatal közelében lévő), 880 négyzetméter alapterületű ingatlan áfa nélküli irányára 420 millió forint.

A kétszintes, egykor palotának épült, de 2008-ig irodaként üzemelő épület helyén a beruházók egy ötszintes, tetőteres, kétezer négyzetméteres iroda- és lakóházat építettek volna, de az elhúzódó engedélyeztetés és a hitelválság közbeszólt, új kölcsön hiányában az elkezdett építkezés rövid időn belül leállt.

A régi épületet lebontották, csak a fővárosi védettség alatt álló homlokzat maradt meg, ezt körbeépítve tervezték meg az új épületegyüttest. Ennek építési engedélye hamarosan lejár, az új beruházónak azzal is számolnia kell, hogy a korábbi tervekre már nem kap építési engedélyt az azóta történt építéshatósági rendeletmódosítás miatt − tudtuk meg Vadász Endre felszámolóbiztostól.

A régi homlokzatot megtartották a tervekben

Az ingatlanban működött 2008-ig az International House Language School (IHLS) és az Euro Nyelvvizsga Központ, azonban a régi építésű épület hosszabb távon nem volt alkalmas oktatásra, így a nyelviskolák elköltöztek a Vérmező útra − tudtuk meg Rozgonyi Zoltántól, a nyelviskolák egyik tulajdonosától.

A Bimbó úti épület az IHLS-t működtető International House Szolgáltató Kft. (IH) tulajdonában volt, amely a korábbi tulajdonos, a Budapest Rádió Kft. (BR) megvásárlásával apportként jutott az ingatlanhoz. A BR pedig a Századvég Politikai Iskola Alapítványtól, egy Andrássy úti ingatlan cseréjével jutott a Bimbó úti épülethez. A Századvég 2001-ben, az első Fidesz-kormány idején kapta meg a Bimbó úti, egykori KISZ-ingatlant a Kincstári Vagyoni Igazgatóság civil szervezetek számára hirdetett pályázatán − akkori sajtóinformációk szerint kétszáz pályázó közül választották ki az alapítványt. A civil szervezetek működési feltételeinek biztosítására hirdetett KVI-pályázaton a döntéseket (más állami ingatlanok átadásáról is) a parlament társadalmi szervezetek bizottságának erre a célra felállított ingatlanjuttatási albizottsága hozta meg.

Az IH 2007 augusztusáig a nyelviskolák magánszemély tulajdonosainak érdekeltségében állt, majd a Burgeon birtokába került. (A Burgeon többségi tulajdonosa a szintén a felszámolás sorsára jutott Gilard Ingatlanfejlesztő Kft.) A Bimbó úti ingatlan a Burgeon és az IH osztatlan közös tulajdona, többségében az IH, negyed részben pedig a Burgeon tulajdona. Az értékesítési pályázatot közösen jelentették meg (illetve helyettük a felszámoló Vadász & Partners Kft.), erre szeptember 16-ig lehet ajánlatot benyújtani. A korábbi pályázatokon még nem érkezett ajánlat a telek megvásárlására, ha most sem, akkor a felszámoló a következő meghirdetésre várhatóan csökkenti az irányárat.

Az értékesítésből befolyó bevétel teljes összege (a felszámolási költségek levonása után) a jelzálogjogosult banké lesz, amelynek mintegy 800 millió forintos követelése van a Burgeonnal szemben - azaz sikeres értékesítés esetén is több száz milliós mínuszt mutat majd az egyenleg.