Az ellenzéki párt javaslata szerint az úgynevezett köztársasági lakásbiztosítási alap minden olyan ingatlanra kiterjedne, amit a tulajdonosaik életvitelszerűen laknak - mondta Tordai Bence, a párt frakcióvezető-helyettese az MTI beszámolója szerint.

Magyarországon jelenleg mintegy 1,3 millió ház és lakás nincs biztosítva. A legnehezebb helyzetben levőknek ugyanis nincs anyagi erőforrásuk arra, hogy havonta befizethessék a biztosítás díját.

Az alapot az állam évente néhány milliárd forintból fel tudná tölteni, és a biztosítókkal leszerződve képes lenne garantálni minden otthon biztonságát - fogalmazott a politikus.

A sajtótájékoztatón részt vett Gér Mihály, a Párbeszéd albertirsai önkormányzati képviselője, aki elmondta: az ötlet azután született, hogy a településen tavaly leégett egy olyan öttagú család lakása, akik anyagi okokból nem engedhették meg maguknak a lakásbiztosítást. A katasztrófavédelem adatai szerint 45 percenként gyullad ki egy lakás. Hárommillió magyar nem rendelkezik lakásbiztosítással, ezért ők hasonló helyzetbe kerülhetnek, mint az említett albertirsai család - fogalmazott a képviselő.