Több milliós ingyenpénz lakáskorszerűsítésre - álhírre figyelmeztetnek!

Egyes hiteltelen, impresszummal sem rendelkező álhír-oldalakon olyan információk terjednek, amelyek a "Hazai Hatékonyság 2" javaslatcsomag tartalmát meghamisítva, azt egy kihirdetett lakossági energetikai pályázatként mutatják be - adta hírül a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI).
K. Kiss Gergely, 2018. szeptember 10. hétfő, 13:34
Fotó: Shutterstock

Hosszabb idő óta újra és újra használják különböző, hiteltelen portálok saját tartalmuk olvasottságának növelése érdekében azt az álhírt, mely szerint milliós lakossági energetikai korszerűsítési támogatást lehetne alanyi jogon igényelni.

A MEHI felhívja arra a figyelmet, hogy ez egy álhír. Az intézet elhatárolódik a hír terjesztőitől, és kijelenti, hogy a szervezetnek tulajdonított nyilatkozat is hazugság.

A hírt terjesztő internetes oldalak és közösségi profilok tudatosan ferdítik el az eredeti információt saját olvasottságuk és népszerűségük növelése érdekében. A MEHI mindenkitől azt kéri, hogy ne terjesszék tovább a hírt, mindig ellenőrizzék a híreket terjesztő oldalak és közösségi profilok forrását, impresszumát. (Már idén tavasszal is sorozatosan cáfolták az álhírt, ám úgy tűnik ez nem volt akadálya, hogy tovább terjedjen.)

A hír alapja a Hazai Hatékonyság programcsomag

A Hazai Hatékonyság 2 lakossági épületenergetikai célú javaslatcsomagot a Magyar Építőanyag és Építési termék Szövetség készítette 2016 végén, hogy a kormányzat új megközelítésű, ösztönző intézkedéscsomagot hirdessen meg a lakossági épületenergetikai korszerűsítések átfogó előmozdításáért. A javaslatcsomagról kormányzati döntés nem született. A hírt terjesztő internetes oldalak és közösségi profilok tudatosan ferdítik el az eredeti információt.

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK