Ipari beruházások húzzák az építőipart

Szeptemberben, az egy évvel ezelőtti alacsony bázishoz képest mintegy 24 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építéséé 23, az egyéb építményeké 25 százalékkal - közölte a KSH.
Szepesi Anita, 2017. november 13. hétfő, 09:02
Fotó: Pixabay

Év/év alapon szeptemberben mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt: az épületeké 23, az egyéb építményeké 25 százalékkal. Az épületek építésének növekedése szeptemberben is elsősorban ipari épületek, kisebb mértékben sportlétesítmények, oktatási és lakóépületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés - az alacsony bázis mellett - út-, vasút- és közműépítési munkák következtében bővült.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 47, az egyéb építményeké 19, a speciális szaképítésé 14 százalékkal nőtt 2016 szeptemberéhez képest. A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 130 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 47, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 212 százalékkal.

Az épületek közül elsősorban ipari épületekre, kisebb mértékben lakó- és szállóépületekre kötöttek új szerződéseket. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés közlekedésfejlesztésre, illetve közműépítésekre kötött szerződéseknek az eredménye.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene augusztus végén 120 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 34, az egyéb építményeké 178 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest 27 százalékkal bővült a termelés.

A harmadik negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 9, az egyéb építmények építésénél 3, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 6 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az előző negyedévinél az építőipar árai 1,6 százalékkal magasabbak voltak.

Címlapkép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK