Konzervatív fejlesztési politikát folytat az ír kereskedelmi ingatlanpiac vezető fejlesztője, az észak-írországi székhelyű ParkerGreen International. A túlnyomórészt kereskedelmi és irodafejlesztésekben érdekelt társaság a jelenlegi válság nyomán sem került nehéz helyzetbe - mondta a Napinak Gerard O'Hare vezérigazgató.

Az 1997-ben Newryben alapított cég Pozsonyban már megnyitotta kirendeltségét, a következő célpont Magyarország és Lengyelország lehet, de az orosz és a balti piac iránt is érdeklődnek.

Óvatosság a stabilitás kulcsa

A mintegy másfél milliárd euró értékű ír, észak-amerikai és kelet-közép-európai ingatlanportfólióval rendelkező ParkerGreen további kétmilliárd eurónyi fejlesztést tervez a következő három évben. Kizárólag stabil keresletre alapozott projektek indításával foglalkoznak, ez minimum 50 százalékos előértékesítést jelent.

Magyarországon eddig a Palazzo Dorottyában vásároltak apartmanokat, ezenkívül egy győri és debreceni fejlesztési telek tulajdonjogát szerezték meg. A budapesti luxusapartmanok a piac megismerésére szolgálnak, maga a tranzakció is alkalmas kereteket teremtett a kapcsolatépítésre - fogalmaztak a cég munkatársai.

Libeskind is tervez az Albert Basin projektben

A Dublin és Belfast között félúton elhelyezkedő, korábban jelentéktelen kisvárost, Newryt kereskedelmi központtá fejlesztő Parkergreen tervei közül a leggrandiózusabb a kisvárosnak teljesen új arculatot adó, kulturális és konferencia-központtá varázsoló, Albert Basin névre elkeresztelt projekt. A fenntartható fejlődés jegyében megfogalmazott koncepció építészeti tervezésében a világhírű sztárépítész, Daniel Libeskind is részt vett.

Bérlakásprogram ír módra

Az Alber Basin projekt a várost kettészelő folyó partjának egyik elhanyagolt területét élesztené újjá, úgy, hogy abból az egész kisváros profitálhat. A beruházás középpontjában egy hatalmas, hajó alakú színház, valamint konferencia- és rendezvényközpont - ennek a terveit készítette el Daniel Libeskind -, körülötte bérlakások és irodák épülnének.

A bérlakások hasznosítását a helyi önkormányzat koordinálná. Az 1,2 milliárd euró költségű, tizenöt-húsz éves projekt előkészítése két évig tartott, megvalósítása tipikus példája lehet a ppp-konstrukció megfelelő alkalmazásának.

Az ír ingatlanfejlesztési piaccal kapcsolatban Gerard O'Hare kifejtette, a likviditás hiánya miatt mindenki kivár és pihenteti a projektjét, azonban ha ez a helyzet hat hónap múlva sem változik, az újabb krízishullámot indíthat el. A bérleti piacon azonban jelenleg nincs jele a válságnak, a kereskedelmi ingatlanok iránti érdeklődés töretlen, a bérleti díjak az utóbbi öt évben 50 százalékkal emelkedtek.