A vételár üzleti titok, és még nem készült el a tervezett projekt költségszámítása - mondta Berki János, a Futureal Development iroda üzletágának projektigazgatója az MTI kérdésére csütörtökön.

A szálloda október végén bezárt. Az ingatlanfejlesztő csoport közölte: az irodaház 2014-re készül el, és várhatóan elnyeri a BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), a világszerte használt vezető környezettudatos épületminősítő rendszer zöld (nagyon jó) minősítését.

A Futureal csoport Corvin Irodák I. nevű épülete már megkapta a BREEAM good minősítését. A csoport azzal indokolja a zöld minősítés megszerzését, hogy megnőtt az érdeklődés az ilyen épületek iránt, a multinacionális cégek például törekszenek arra, hogy csak zöld minősítéssel rendelkező irodákat béreljenek. A 19 ezer négyzetméteres irodaház 82 százaléka van kiadva jelenleg, de januártól 90 százalék fölé megy a kihasználtsága. Jelenleg Budapesten az irodák negyede áll üresen.

A világ sok országában fejlesztettek már ki környezettudatos épületminősítési rendszereket, ezek közül a legismertebb az Egyesült Királyságból származó BREEAM, illetve az amerikai LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Európában fontos szerephez juthat a jövőben a német DGNB által kifejlesztett rendszer, illetve az Európai Unió Green Building Programja.

Az új épületekre vonatkozó BREEAM minősítés két fő részből áll: a tervezési fázis alatti és az építkezés befejezését követő minősítésből. A végső minősítést az építkezés befejezését követően lehet megszerezni, hisz ekkortól ellenőrizhető, hogy a tervezési fázisban tett nyilatkozatok és a tervek mennyiben valósultak meg.