Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Oxford Economics adatai szerint 2014-ben Magyarország volt Európa legjobban fejlődő gazdasága - emeli ki a Cushman & Wakefield. Az egyre kedvezőbb makrogazdasági kilátások segítik a bérlői aktivitást, a tanácsadó ezért arra számít, hogy a folyamat 2015. második félévében is kitart. Az évek óta visszafogott fejlesztések hatására a kihasználatlanság Budapesten jelentősen lecsökkent (pillanatnyilag 14,2 százalék), és most először a régió nagy vetélytársát, Prágát is maga mögé utasította.

Mindehhez rekord mértékű bérbeadási volumen társult 2015. első félévében: év/év alapon 12 százalékkal több területre szerződtek, a nettó piaci felszívás pedig 40 százalékkal haladta meg a 2014 első felében mértet. A kereslet folyamatosan meghaladja a kínálatot, ezért az év második felében az üres terület nagysága tovább csökkenhet, a felszívás pedig növekszik. Ezeknek hatására várható, hogy egyre több irodapiaci fejlesztés kerül majd elő a fiókból.

2015 első felében az összes bérbeadás mértéke elérte a 280 ezer négyzetmétert, melyből 213 500 négyzetméterre szóló bérleti szerződést a második negyedévben írtak alá. Ez a valaha mért legmagasabb negyedéves adat, amely azonban néhány nagy volumenű tranzakciónak - és elsősorban a T-Com 55 ezer négyzetméteres előbérleti szerződésének - volt köszönhető.

Az elemzés szerint az év hátralévő részére a kilátások pozitívak: amíg a kereslet meghaladja a kínálatot, a kihasználatlanság tovább csökken, és a legjobb minőségű területek esetében az ösztönzők is csökkennek. Ez a nagybérlők által leginkább preferált alpiacokon már bérleti díj növekedést jelez, akár rövidtávon is és utat nyit a spekulatív fejlesztéseknek - véli a Cushman & Wakefield szakértője. Megjegyzik, eltart majd pár évig, amíg a kínálat képes lesz reagálni a bérleti díjak várható emelkedésére és a hozamok csökkenésére, így ez a legmegfelelőbb időszak a befektetésre.