Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utolsó negyedévben adták át a 22 ezer négyzetméter bérelhető irodával rendelkező  HillSide Offices épületegyüttest, a Tópark Offices 15 ezer négyzetméterét, a közel 6 ezer négyzetméteres Pasaréti Irodaházat, valamint a Societé Budapest 1,1 ezer négyzetméteres területét.

A negyedév során a BIEF a MagyarTelekom korábbi székházait ( összesen 31 ezer négyzetméter) sorolta át a saját tulajdonú állományból a spekulatív állományba, mivel a jövőben bérirodaként lesznek hasznosítva. A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg a BIEF nyilvántartása szerint 3,6 millió négyzetmétert tesz ki.

Az üresedési ráta a negyedik negyedév végén 7,3 százalék volt, 90 bázisponttal több az előző negyedévinél. Éves összehasonlításban 20 bázispontos
csökkenést mért a BIEF.

A legtelítettebb alpiac az előző negyedévhez hasonlóan a Pest Nem Központ alpiac, ahol az üresedés jelenleg 3,4 százalékos. A második legkevesebb üres irodát kínáló alpiac a Váci úti irodafolyosó, 4,3 százalékos üresedési mutatóval. Az Agglomeráció alpiacon továbbra is az irodaterület több mint haramda  (38 százalék) áll üresen.

A bruttó kereslet 2018 negyedik negyedévében 171 ezer négyzetmétert tett ki, az előző negyedévinél 19 százalékkal többet. Az 536 ezer négyzetméteres  éves bruttó kereslet csaknem ugyanannyi, mint a 2015-ös rekord.

Az év utolsó három hónapjában a teljes keresleten belül az új szerződések képviselték a legnagyobb arányt 36 százalékkal. Az előbérleti szerződések 26, a szerződéshosszabbítások 25 százalékos részarányt értek el. A teljes keresletben 12 százalék volt a bővülés aránya.

A nettó abszorpció a negyedik negyedévben 6,4 ezer négyzetmétert, az év során 228 ezer négyzetmétert tett ki, ami 79 százalékos növekedés 2017-hez képest.