Az egyik épület Budán, a Várkert Bazár szomszédságában található, amely mostantól a Pallas Athéné Alapítványok geopolitikai doktori képzésének ad majd helyet. A Döbrentei utca 2. szám alatt lévő ingatlan vételára 2,1 milliárd forint volt.

Kép: Google Street View

A másik fővárosi ingatlan a Vörösmarty téren található Kasselik-ház, amelynek megvásárlására, hasznosítására és üzemeltetésére korábban 7,2 milliárd forintos alaptőkével alapított céget négy, az MNB által létrehozott alapítvány. Az egykori Luxus Áruházba a doktori program finanszírozása miatt vásárolták be magukat, az első két emelet vételára 4,9 milliárd forint volt. A megszerzett üzlethelyiségeket ki akarják adni, a bérleti díjból pedig a képzések költségét fedeznék. Az első emelet és a földszint jelenlegi bérlői spanyol ruházati márkák, míg a második emelet - ahol korábban áruház működött - egyelőre üres.

A harmadik ingatlant a Kecskeméti Főiskola pénzügyi karának létrehozására szakosodott alapítvány vásárolta meg 175 millió forintért. Az egykori Hotel Sauna épületében könyvtárat és kollégiumot alakítanak ki, valamint a diákok részére rekreációs lehetőséget biztosító helyiségeket.

A Matolcsy György vezette jegybank épülő ingatlanbirodalma így immár tizenkét nagy értékű tételt tartalmaz a Budapest-Kecskemét-Tiszaroff aranyháromszögben, kórházépülettől kastélyszállón át luxusirodaházig - írja a Portfolio.hu.

A vásárlásoknak egyelőre nincs vége. Az MNB a hazai közgazdasági képzés előmozdítására öt Pallas Athéné alapítványt hozott létre, melyek első körben 160 milliárd forintot költhetnek. Ezen felül pedig 90 milliárd forint értékben ingatlanvásárlási és -felújítási programot is indítottak. Ebből 50 milliárdot vételre, 40 milliárdot pedig felújításra költenek.