Ismét tulajdonost cserélt a magasház

A helyi önkormányzat birtokába került az 1989 óta üresen álló pécsi magasház az épület tulajdonosának számító gazdasági társaság felszámolása során.
MTI, Napi.hu, 2014. június 25. szerda, 16:59
Fotó: Napi.hu

Az aláírt megállapodás értelmében a baranyai megyeszékhely önkormányzata vált a magasház tulajdonosává - közölte Csizi Péter, a baranyai megyeszékhely fideszes alpolgármestere. A részletekről Páva Zsolt polgármester csütörtök reggel ad tájékoztatást az újságíróknak, az épület hivatalos birtokba adásakor. A pécsi önkormányzat már az év elején jelezte, hogy ha az épületet eddig birtokló La Torre 2008 Kft. ellen felszámolási eljárás indul, akkor az önkormányzat ennek során meg kívánja szerezni a létesítményt, hogy azt később kormányzati támogatások felhasználásával lebontassa.

Az épület visszavételéhez vélhetően állami segítség is kellett. Mint ismert, a tulajdonos kft.-t a kormány idén áprilisban - más ingatlanforgalmazókkal együtt -stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette. A cég felszámolását az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végzi, minden tevékenységét a felszámoló hagyja jóvá.

A Baranya Megyei Kormányhivatal a veszélyessé vált épületre tavaly ősszel adott ki bontási határozatot, amely ez év elején vált jogerőssé. Az ingatlan tulajdonosa elkészítette a bontási tervet, a dokumentum tavasszal vált jogerőssé.

A kormánymegbízotti tisztségétől azóta országgyűlési képviselői mandátuma miatt megváló Hargitai János januárban újságírók érdeklődésére azt mondta, hogy a magasház esetén robbantásról szó sem lehet, az ingatlant fölülről lefelé haladva, fokozatosan bontják el, és az érintetteknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy garantálják a környék biztonságát.

Maros József építőmérnök, statikus korábban az MTI-vel azt közölte: az építmény bontása, és elemeinek, törmelékeinek elszállítása egymilliárd forintba is kerülhet. Véleménye szerint a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet.
Hozzátette, az 1975-ben átadott, 1989-ben életveszélyessé nyilvánított és kiürített épületet azzal az igénnyel erősítették meg 2003-ra, hogy lakóházként, kollégiumként, idősek otthonaként vagy irodaépületként hasznosulhat. A számítások eredménye azonban mindig az volt, hogy a ház rekonstrukciója és fenntartása többe kerülne, mintha a helyén egy újat emelnének.

A magasház többször is gazdát cserélt 1989-es kiürítése óta. A legutóbb 2008-ban, Tasnádi Péter szocialista polgármester idején adta el azt a pécsi önkormányzat a spanyol Grupo Milton befektetői csoport projektcégének, a La Torre 2008 Kft.-nek egy ingatlancsomag részeként, abban bízva, hogy azt az új tulajdonos hasznosítja.

A spanyolok végül nem tudták megvalósítani szándékaikat, sőt a bontási határozat tavalyi elrendeléséig többször fel kellett szólítani őket, hogy gondoskodjanak az épület bekerítéséről, őrzéséről. Több ízben ugyanis illetéktelenek hatoltak be a létesítménybe, olykor emiatt súlyos tárgyak, fém alkatrészek hullottak le a ház tövéhez, balesetveszélyt teremtve ezzel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nyaa80, 2014.06.28 15:56

Kb.akkor lesz ez elbontva, amikor uj uszodaja-furdoje lesz Pecsnek...:(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.06.25 20:01

Tegyen az állam és az önkormányzat pontot erre.Ne adogassuk ennek-annak.Senki nem fogja elbontani,csak igérget.Szóval essünk túl rajta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.25 17:25

...majd az ellenség, az ejú finanszírozza...

csinájjon má az is valamit, nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html