Iszonyatos drágulást hoz a kedvezményes áfakulcs eltörlése

Több millió forinttal is drágulhatnak a lakások, ha 2020-ban eltörlik a kedvezményes építőipari áfát - írja a Bacskó László ügyvéd, a Bacskó Ügyvédi Iroda vezetője, a Vállalkozók Fóruma szakértője.
Szász Péter, 2017. december 16. szombat, 20:42
Fotó: Pixabay

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter InfoRádiónak adott novemberi interjúja alapján nem várható, hogy a 2019. december 31-ét követően az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot meghosszabbítanák.

Bacskó László szerint a kedvezményes lakásáfa csökkentésének bejelentése az építőiparban tapasztalható hosszú távú kedvező tendenciák azonnali megtorpanását eredményezheti, feltéve, ha nem elletételezik majd valamilyen most még nem ismert intézkedéssel.

Két lehetőség van

Ha visszatérne a 27 százalékos kulcs az két dolgot eredményezhet: vagy csökken a nettó vételár, vagy drágulnak a lakások.

Amennyiben a beruházó változatlan áron kívánja értékesíteni a felépített lakásokat, úgy a vállalkozó a nettó vételárat kénytelen csökkenteni. Ezt a vállalkozó részben a profit terhére tudja megtenni, részben csökkentheti a megépítendő lakások műszaki tartalmát, illetve alacsonyabb minőségű építőanyagokra térhet át. Előbbit illetően az építőipari beruházók általánosságban 10 százalékos profittal kalkulálnak egy átlagos lakóparki vagy családiház-építési projektnél. A vállalkozók várhatóan ennél alacsonyabb megtérülés mellett nem vállalják az építéssel járó jelentős iparági kockázatokat. A kivitelezés minőségének további csorbítása szintén nem járható út, ismerve a folyamatosan szigorodó energetikai és minőségi követelményeket és az építésfelügyeleti ellenőrzések gyakoriságát.

Ha a nettó vételár csökkentése nem reális, akkor kizárólag az jöhet szóba, hogy a magasabb áfakulcsból adódó 22 százalékpontos többletterhet a 2020 utáni kivitelezések és az ezt megelőző értékesítések során is a megrendelőkre, vásárlókra hárítja a beruházó.

A gyakorlatban már az idei év során keletezett adásvételi szerződésekben is komoly ütközőzóna a beruházók és az ügyfelek között, hogy a 2018. és 2019. évre tervezett átadások csúszása esetén a felmerülő áfatöbbletet melyik fél viselje.

Amennyiben ezt a terhet a vásárló kénytelen viselni, megoldás lehet, ha a vevő a későbbi műszaki átadás ellenére is előteljesíti a vételár nagyobb hányadát, mivel az áfakulcs alkalmazása szempontjából nem a lakás átadásának, hanem az adott vételárrész teljesítésének dátuma lesz irányadó. Így a 2019. december 31. napjáig teljesített vételárrészletek tekintetében az 5 százalékos áfakulcsot kell alapul venni, függetlenül attól, hogy az érintett ingatlan átadására esetlegesen csak később kerül sor.

Milliókról van szó

Ma Budapesten egy átlagos, belső kerületi, másfél szobás 40 négyzetméter alapterületű, új építésű lakás nettó vételára 30 millió forint körül alakul. Amennyiben a lakás átadására 2019-ben kerül sor, úgy ez az ingatlan bruttó 31.5 millió forint vételár ellenében vásárolható meg. Abban az esetben, ha a beruházó a lakásra 2020-ban talál csak vevőt, a bruttó vételár már 38.1 millió forint lesz, azaz a vevőnek 6.6 millió forinttal kell nagyobb összeget megfizetni ugyanazon lakás ellenértékeként.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

artilla, 2017.12.16 23:28

@krix3: Emlékszünk a sertéshús áfacsökkentésére? Úgy benyelte a kereskedelem, hogy attól koldult az ország. Ennek párhuzama alapján természetesen az építőipari vállalkozók sem fogják a profitjuk terhére benyelni az áfanövekedést, hanem beépítik az áraikba. Akinek meg nincs lakása, vagy nem hitelképes, hát az úgy fog járni. Elvégre Lázár jedi is megmondta, hogy mindenki annyit ér, amennyije van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix3, 2017.12.16 21:18

"Iszonyatos drágulást hoz az kedvezményes áfakulcs eltörlése"

A lakások ára csak 2 esetben drágul:
1. ha lecsökkentik az ÁFA-t
2. ha emelik az ÁFA-t.
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html