Még április 12-én jelentették be, hogy a Konzum Nyrt. 30 százalékos tulajdonában álló Konzum Management Kft. 76 százalékos érdekeltségében lévő BLT Group Zrt. megvásárolja a Balatontourist Kft.-t, a Balatontourist Camping Kft.-t és a Balatontourist Füred Club Camping Kft.-t.

A tájékoztatás szerint a Balatontourist saját üzemeltetésben, illetve franchise rendszerben 106 hektáron 12 tóparti kempinget működtet a Balaton körül. A társaság saját tevékenységéből származó árbevétele 2016-ban meghaladta az 1,7 milliárd forintot.

A BLT Group Zrt.-ben a Konzum Nyrt. közvetetten 22,8 százalékos, Jászai Gellért pedig magánszemélyként közvetett és közvetlen módon összesen 77,2 százalékos befolyással rendelkezik.

Az ügylethez szükség volt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyére is, amely megszületett és szeptember 6-i dátummal, szerdán került ki a GVH honlapjára. A dokumentum alapján a versenyhivatal úgy döntött, hogy az összefonódás "nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon".

A Konzumnak nem ez volt az első turisztikai felvásárlása, hiszen tavaly a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc 14 szállodáját is megszerezte - írta a portál.

A GVH indoklásából kiderül, hogy az összefonódás résztvevői közül a BLT a Jászai Gellért által irányított vállalkozáscsoport (Jászai-csoport) tagja. A szállodai szolgáltatások magyarországi forgalmából a Jászai-csoport a Hunguest Hotels szállodalánc révén - amelybe három- és négycsillagos szállodák tartoznak - 10 százalék alatti részesedéssel rendelkezik. Az ingatlanhasznosítási tevékenysége körében a csoport Pécsett rendelkezik egy irodai célú ingatlannal, továbbá tulajdonában áll a Balatonakali területén található Strand-Holiday kemping, melyet a Balatontourist Camping üzemeltet.

A most megvásárolt három cég (Balatontourist-csoport) kemping- és üdülő szolgáltatásokat nyújt a balatoni turisztikai régióban bérelt kempingek és üdülőhelyek üzemeltetésével az alábbi településeken: Balatonfüred, Révfülöp, Balatonakali, Keszthely, Fonyód, Balatonszemes. Emellett további kempingek és üdülők bérlője, amelyeket ugyan harmadik, tőlük független felek üzemeltetnek, de a csoporttal kötött marketing- és menedzsmentszerződés alapján, a Balatontourist nevet használva. Ezek helyszínei: Siófok, Zalakaros, Vonyarcvashegy, Balatonszepezd, Balatonberény, Zamárdi. A csoport üzemeltetési piaci részesedése a kempingek és üdülőhelyek férőhelyeinél, valamennyi a Balatontourist nevet használó kempinget figyelembe véve sem éri el a 30 százalékot a balatoni régióban - derül ki az indoklásból.

Az eljáró versenytanács a versenypiaci hatások vizsgálatánál abból indult ki, hogy bár a szállodai szolgáltatás, illetve a kemping- és üdülőszolgáltatás fő felhasználási célja (szálláshely igénybevétele) ugyan azonos, azonban a két szolgáltatás között az árban és minőségben (szálláshely igénybevételének módja, szolgáltatás összetevői és színvonala) meglévő jelentős különbségek (amelyek különösen jelentősek a Hunguest három- és négycsillagos szállodái és a kempingszolgáltatás viszonyában) miatt azokat egymástól elkülönült árupiacoknak tekinti. Mindezek nyomán mondta ki, hogy az összefonódás "nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon".

Mészáros Lőrinc a Napi.hu kiadásába megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 friss listája szerint 120 milliárd forintos becsült vagyonnal az ötödik legmódosabb magyarnak számít - ráadásul az ő vagyona nőtt abszolút és relatív mértékben is a legtöbbet az utóbbi egy esztendőben az élmezőnyben.