Meglehetősen sötét képet festettek a gazdaság kilátásokról és az ingatlanbefektetések illetve fejlesztések várható alakulásáról a mai Property Investment Forum előadói, akik a 2012-ben várhatóan folytatódó recesszió hatására leginkább semmilyen ingatlanfejlesztésbe nem kezdenének Magyarországon. Finanszírozói oldalról megerősítették, hogy magyarországi ingatlanprojekteket csak egészen különleges esetben finanszíroznak a bankok jövőre, kizárólag megfelelő helyen, előre bérbeadott, vagy eladott fejlesztéseknek lesz esélyük így forráshoz jutni.

Harmati László, az FHB Jelzálogabank Nyrt. üzleti vezérigazgatója azonban úgy vélte, több tényező miatt a lakáspiacon eddig sikeres fejlesztőknek már érdemes lenne újra elgondolkodniuk a félretett fejlesztéseik átalakításán és a jelenlegi feltételekhez igazításán. Mint rámutatott, a lakáspiacon az árak idén nominálisan mintegy 1,5 százalékkal csökkentek, további meredek esés már nem várható. A forgalom mélypontra jutott, az eddigi adatok alapján a 2011-es tranzakciók száma még a tavalyi negatív rekordot (83 ezer) sem éri el, ugyanakkor a túlkínálat nyomása is enyhült.

Mindemellett a lakásállomány 20 százaléka nem felel meg a mai standardoknak és a családok egyharmada elégedetlen a jelenlegi lakáskörülményeivel. A mélypontra zuhant árak és a várhatóan év elejétől újrainduló kamattámogatás, valamint szocpol Harmati szerint jövőre jelentősen meglökheti a forgalmat, akár az idei duplájára is nőhet jövőre az adásvételek száma. Hozzátette, eljött a legjobb beszállási pont a lakáspiacra, s a várhatóan megnövekedett keresletre már érdemes megfelelő lokációjú, árazású és finanszírozású projektekkel megjelenni.