Itt a fordulat - Átalakul az ingatlanpiac

Az elmúlt évben lényegesen megnőtt a befektetők érdeklődése a logisztikai és fejlesztési célú ingatlanok iránt Magyarországon, ami az autóipar és az e-kereskedelem rohamos térnyerését, valamint a nagy ingatlanfejlesztések elindulását jelzi - derül ki a DLA Piper Horváth és Társai Jogi Iroda éves ingatlanpiaci jelentéséből.
Napi.hu, 2016. szeptember 21. szerda, 11:57
Fotó: Stocksnap

Habár továbbra is az irodai ingatlanok a legnépszerűbbek a befektetők körében, 2015 végén és 2016 első felében jelentősen megnövekedett a logisztikai és ipari ingatlanokat érintő tranzakciók száma is: a DLA Piper tanácsadása mellett lebonyolított ügyletek mintegy 25 százalékát tette ki a logisztikai ingatlanok adásvétele, főként az e-kereskedelem és az autóipar egyre nagyobb térnyerésének köszönhetően.

A magyar kereskedelmi ingatlanpiac egészséges növekedését jelzi az elmúlt pénzügyi évben lezárult tranzakciók és ügyletek száma, valamint a külföldi befektetők visszatérése is a magyar piacra - mondta Kui Szilárd, a DLA Piper Horváth és Társai Jogi Iroda ügyvédje.  Az iroda ügyleteinél a vásárlók 71 százaléka volt külföldi befektető, többnyire Európán kívüli, amerikai és közel-keleti országokból.

Az a tény, hogy minden negyedik tranzakció fejlesztési célú ingatlanokra, telkek és felújításra váró épületekre vonatkozott, arra utal, hogy az ingatlanpiaci ciklus új fázisába léptünk: a hosszú évek óta tartó keresletnövekedés után a kínálati oldal is bővülhet az elkövetkező években. Ezt a tendenciát erősíti, hogy csak a vevők 12 százalékát tették ki fejlesztők: azaz ma már nem csak a fejlesztők látnak lehetőséget az ilyen ingatlanokban, hanem az intézményi befektetők és a magánszemélyek is. A most beinduló fejlesztések eredményei várhatóan 2017 utolsó negyedévében, 2018 első negyedévében jelennek majd meg a piacon - mondta Kui Szilárd, a DLA Piper Horváth és Társai Jogi Iroda ügyvédje.

HOZZÁSZÓLÁSOK