Itt a fordulat: megállt a lakásár-növekedés

Csökkentek a kínálati lakásárak országos viszonylatban 2016 harmadik negyedévében - derül ki az Otthontérkép.hu legfrissebb elemzéséből. A trendforduló ugyan országosan szépen kirajzolódik, Budapestre szűkítve azonban a növekedés még mindig nem állt meg, csupán az üteme csökkent, igaz, jelentősen.
Napi.hu, 2016. október 25. kedd, 13:47
Fotó: Napi.hu

Idén a harmadik negyedévében csökkent a kínálati ár a teljes (használt és új építésű) lakáspiacon, országos viszonylatban - derül ki a negyedévenként több mint százezer eladó hazai lakóingatlan friss eladási árát összevető Otthontérkép kutatásból. A "csok láz" hónapjaiban, vagyis az év elején az azt megelőző negyedévhez képest 16 százalékkal voltak magasabban az árak, majd a növekedés üteme jelentősen lassult.

A harmadik negyedév már megtorpanást hozott, olyannyira, hogy az előző időszakhoz képest csökkenés mutatkozott. Az év eleji növekedést a kedvező vásárlási feltételek (támogatási rendszer tisztulása, a hitelezés élénkülése), a csok, illetve a munkaerőhiány okozta kivitelezői költségnövekedés magyarázta, a minimális csökkenést pedig a vevői és eladói oldalról észlelhető kivárás, illetve a hirtelen egekbe szökött árak gyors megnyugvása indokolhatja. A vevők várnak, hogy lejjebb menjenek az árak, az eladók egy jelentős része pedig még kivár az értékesítéssel, és nem akar engedni a magasabb árszintekből.

Budapest még kitart

Ugyan országos viszonylatban érvényes ez a trend, Budapestet vizsgálva azonban nem helytálló. A fővárosban továbbra is árnövekedés tapasztalható, habár tény hogy ennek üteme folyamatosan lassul. A harmadik negyedévben jelentősen, negyedére esett vissza az árnövekedés az első negyedévhez képes.

Tavaszhoz képest a nyár végétől kezdődően meghosszabbodott az értékesítési idő. A népszerű lokációkban is legalább 3-4 héttel, de jellemzően 6-7 héttel tovább tart eladni egy-egy lakást. A kínálati árak, ami ugye az az összeg, amennyit szeretne kapni az eladó az ingatlanért, pedig az értékesítés sikerének érdekében most már egyes helyeken visszaesett. Budapesten a belvárosban és az elit kerületekben azonban, ha visszafogottabban is, de további növekedés érzékelhető - hívta fel a figyelmet Ditróy Gergely az Otthontérkép vezető elemzője.

A szakértő megjegyezte, hogy a fővárosban rövidtávon valószínűleg nem áll meg az árnövekedés, mert a fizetőképes kereslet - különösen a népszerű kerületrészek esetében- továbbra is meghaladja a jó minőségű kínálatot. Különösen igaz ez az új építésű lakások esetében, ahol a folyamatosan emelkedő kivitelezési költségek további drágulást okozhatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

realestate, 2016.10.25 14:58

Ingatlanpiac esetében TELJESEN külön kellene kezelni BP és nagyon szűk környezetét az ország többi részétől! Még csak egy cikkben sem érdemes írni mindkettőről... annyira más minden. Fizetések, vásárlóerő, idegenforgalom, infrastruktúra, tömegközlekedés, cégek, potenciál, stb.

Az "átlag"kimutatások meg aztán végképpen félrevezetőek e szegmensben! (ugyanúgy a fizetések tekintetében)
BP emelkedni fog tovább, nyilván az ütem lassulóban de lehetnek a közeljövőben olyan változások amik ismét nagyobb mértékű emelkedést okozhatnak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html