Az osztrák Erste Bank AG csehországi leánybankja, a Ceská sporitelna, a cseh jelzáloghitel-piac második legnagyobb szereplője az ingatlan értékének 90 százalékát elérő hitel nyújtására készül olyan ügyfeleinek, akik először kérnek ilyen kölcsönt a pénzintézettől - vette át az iHned.cz hírét a Radio Praha. A bank azért próbálkozik ezzel, mert vizsgálatuk szerint a magas önrész a legfőbb oka annak, hogy a 36 évesnél fiatalabbak több mint 40 százaléka nem vesz fel jelzáloghitelt.

A gond az, hogy a prágai jegybank szabályai szerint a lakáshitelek nagysága nem lehet magasabb az ingatlan értékének 80 százalékánál. Ez alól azonban van egy kivétel: a pénzintézetek adhatnak a fedezet értékének 90 százalékáig is hitelt, ha az ilyen kölcsönök értéke nem haladja meg teljes jelzáloghitel-állományuk értékének 15 százalékát. A Ceská sporitelna bevezet egy saját korlátot is, mégpedig azt, hogy ilyen kölcsönt csak maximum ötmillió koronáig (61 millió forint) ad. Ennyiből Prágában csak kisebb lakások vásárolhatók a város külső részein.

A új termék bevezetésére sarkallta a bankot a piac megzuhanása: 2019 első negyedévében 30 százalékkal maradt el az új jelzáloghitelek volumene az egy évvel korábbitól. Ennek fő oka a jegybank szigorú politikája, amivel elejét akarja venni az emberek tarthatatlan eladósodásának. Az egyik szabály szerint például törlesztőrészlet (kamatokkal együtt) nem haladhatja meg az adós jövedelmének 45 százalékát.

Magyarországon ilyet nem engednek

A Magyar Nemzeti Bank is bevezetett adósságfék-szabályokat, amelyekkel elejét akarja venni a lakosság túlzott eladósodásának, és fizetésképtelenné válásának.
A magyarországi hitelintézetek forint alapú jelzáloghitelből legfeljebb a fedezetül felajánlott ingatlanok forgalmi értékének 80 százalékáig nyújthatnak kölcsönt, pénzügyi lízingnél is csak 85 százalékig mehetnek el.
Euróhitelnél 50 százalékos önerő kell, pénzügyi lízingnél elég a 45 százalék, más devizában az ingatlan értékének 35 százalékáig adható hitel, lízingnél 40 százalékos a felső határ.
A jövedelem-arányos törlesztőrészletre vonatkozóan is vannak korlátozások. Akinek nem éri el a havi nettó fizetése a 400 ezer forintot, 5 évesnél rövidebb kamatperiódusú hitelből annyit vehet csak fel, hogy a törlesztőrészlet ne haladja meg a havi jövedelme 25 százalékát. 5-10 éves kamatperiódusnál elmehet a részlet a havi fizetés 35, 10 év fölötti kamatperiódusnál pedig az 50 százalékáig. 400 ezer forint fölötti jövedelemnél 30, 40 és 60 százalék a limit.
Júliustól szigorítás jön ezen a téren is, 500 ezer forint lesz az a havi minimumjövedelem, amelytől arányosan magasabb törlesztőrészletet enged majd a jegybank.