Érdemes vigyázni a túlárazott ingatlanokkal, mert azon túl, hogy a vásárló többet fizetünk az indokoltnál, akár a családi otthonteremtési kedvezményes (csok) igénylést is elutasíthatják miatta - adta hírül a banki tanácsadó portál.

De miért okozhat gondot a jogosultság szempontjából, ha valaki piaci ár felett vásárol meg egy ingatlant? Az érvényes csok-rendelet szerint (az erre vonatkozó szabályt a 8. paragrafus 3. pontja tartalmazza) a vételár és a bank által meghatározott forgalmi érték közötti különbség nem haladhatja meg a 20 százalékot - ilyen esetekben a elutasítják a csok-igénylést. Amennyiben pedig valaki nem felel meg a csok feltételeinek, akkor nem csak a vissza nem térítendő támogatást, hanem a pénzintézettől igényelt csok-hitelt is elbukja.

Ekkora különbség normál esetben nem nagyon szokott előfordulni, ám amennyiben drágán vásárol valaki, a bank pedig alacsonyra lövi be a forgalmi értéket, akkor összejöhet. Ráadásul a Bankmonitor.hu már kapott olyan információt egy nagy pénzintézettől, hogy a túlfűtött lakáspiaci helyzet miatt kifejezetten konzervatív értékbecslést folytatnak, ami elsősorban a lakáshitelek miatt fontos. Ugyanis a bankok alapesetben legfeljebb a forgalmi érték 80 százalékáig hiteleznek, így az alacsonyabb forgalmi értékkel csökkenteni tudják a hitelezési kockázatot.