BUX
38240

Itt érdemes ingatlant venni

A balatoni háttértelepülések ingatlanpiaca nagyon megszenvedte az elmúlt éveket, állítják egybehangzóan a lapunk által megkérdezett térségbeli ingatlanközvetítők. Szinte folyamatosan kerülnek piacra fillérekért, kényszerből kínált telkek. Arra is van példa, hogy a tulajdonos részletfizetési lehetőséget kínál a vevőnek, csak akadjon már komoly érdeklődő.

Körtési Zsolt, 2010. augusztus 1. vasárnap, 15:20

A Napi Gazdaság cikkeA lapunk által megkérdezett térségbeli ingatlanközvetítők egybehangzóan állítják, a balatoni háttértelepülések ingatlanpiaca nagyon megszenvedte az elmúlt éveket. Az árak előbb stagnáltak, majd 2008-tól jelentősen, átlagosan mintegy 15-20 százalékkal csökkentek. Ahol a csatornázottság hiánya miatt a mai napig építési tilalom van érvényben, még ennél is rosszabb a helyzet. A kínálat egészét nézve ugyan a csökkenés megállt, ám szinte minden településen folyamatosan kerülnek piacra fillérekért - kényszerből - kínált telkek, területek, családi házak és pincék. Ráadásul, ha nem is tömegesen, de egyre több külföldi is szabadulni igyekszik korábbi szerzeményétől. Igaz, a szépen felújított, tájba illő parasztházak iránt a hazai és külföldi vevők is érdeklődnek. Mindent összevetve, úgy tűnik, most érdemes bevásárolni.

Kolonics Szabolcs, az értékbecsléssel és ingatlanközvetítéssel foglalkozó Bakony Kft. értékesítési vezetője elmondta, nagyon alaposan körül kell nézni, mert jelentősek az árkülönbségek. Egy csatornázott, Balaton közeli háttértelepülésen akár kétszer annyiba is kerülhet egy nagyjából azonos paraméterekkel rendelkező ingatlan, mint egy az építési tilalom alá tartozó, nehezen megközelíthető faluban. Érdemes alaposan utánanézni, hogy a közeljövőben hol indul csatornázási program, hiszen ezt az eladók jelentős része még nem veszi figyelembe. Kolonics hozzátette, a Balaton északi részén az elmúlt időszakban a legnagyobb mértékű árcsökkenés a középső régióban volt. A nyugati és a keleti medence környékén ma is mintegy 10-15 százalékkal drágábban lehet vásárolni. Ugyanakkor szinte mindenütt jól tartják az árukat az elmúlt években felújított, klasszikus Balaton-felvidéki stílusú, főként bazaltból épített házak, pincék. Ilyeneket romos állapotban néhány millió forintért ma is érdemes megvenni, de nagyobb kínálatot már csak az eldugottabb, a tótól 10-15 kilométerre lévő településeken találni. A szakember hozzátette, szinte mindenhol folyamatos a kényszereladások kínálata, ezeket még a jelenlegi átlagáraknál is olcsóban árulják vagy épp árverezik.

Hasonló a helyzet a déli part háttértelepülésein is. Nagy Ferenc ingatlanközvetítéssel foglalkozó ügyvéd szerint néhány felkapott települést, például Szólád vagy Vörs környékét kivéve a tavalyinál is olcsóbban lehet vásárolni. Kiváló állapotú, összközműves, 100-120 négyzetméteres családi házakat kínálnak 10-13 millió forintért, de kisebb telket már 1 millió alatt is lehet venni. Szép számmal vannak a piacon 15-20 milliós irányáron árult, néhány éve épült vagy teljesen felújított, parkosított, korszerű technológiával épült házak, nyaralók is. Nem nagyon kell kutakodnia annak sem, aki például Szőlősgyörök környékén pincét akar venni, de a gyönyörű balatoni panorámát kínáló, borairól híres kéthelyi dombokon is hatalmas a kínálat. Arra is van példa, hogy a tulajdonos részletfizetési lehetőséget kínál a vevőnek, csak akadjon már komoly érdeklődő. A térségben egyébként olyan többhektáros, kiváló infrastruktúrájú, az autópályától csupán néhány száz méterre lévő területek is vannak, ahova akár rezidenciát lehetne építeni.