A gazdasági realitások azt mutatják, hogy Budapestnek nem nagyon van lehetősége, nagy léptékű városfejlesztésre, ezért keresni kell a kisebb, rövidebb távú innovatív lehetőségeket, amivel befolyásolni tudjuk a városfejlesztést - mondta a konferencián Mészáros Ábel, a fővárosi önkormányzat városépítési főosztályának szakértője. Ebben a jövőben nem várható radikális elmozdulás, így jelenleg az ingatlanok ideiglenes, rövid távú hasznosítása, illetve a minőségi ingatlanhasznosítás lesz a két követendő irány.

Kis lépések közül kiemelte, hogy a számos üres üzletekre kidolgoztak e programot, a rögtön jövök elnevezéssel. Ennek lényege, hogy üres üzletekből álló adatbázist hozott létre, próbálva felhívni a figyelmet a problémára. A lehetőséget megpróbálják "találkoztatni" a kereslettel, mert az továbbra is van - emelte ki Mészáros, aki szerint főképp társadalmi szervezetek és startupok lehetnek a célközönség. Egy startupnak nem egy városszéli garázsban kell kezdenie, hanem egy belvárosi ingatlanban - mondta ezzel kapcsolatban a szakember. El lehet mozdulni más irányba is, így például sokat segíthetnek a különböző okostelefon alkalmazások is, amelyek például a dizájn- és divatboltokat foglalják össze. A szűkös helyzetben az apró lehetőségeket is meg kell ragadni - fogalmazott Mészáros.

Kép: Napi.hu

Ezen kívül is sok olyan fejlesztési terület van, amelyet jobban hangsúlyozna a fővárosi önkormányzat - emelte ki a szakember. Ilyen például az, hogy a jelenleg belváros és külváros közötti területeket is érdemes a mostaninál jobban hasznosítani, ami nem csak Budapest érdeke, hanem az ingatlan tulajdonosának is. Ide tartozik a barnamezős területek zöldítése, ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy annyiból kedvező a helyzet, hogy ha hosszabb ideig nem nyúlnak egy vasúti területhez, akkor ott maguktól is elkezdenek nőni a fák. Ez fontos, mert a magyar fővárosnak jelenleg rossz a zöldellátottsága - mondta Mészáros, aki elmondta, hogy a Nyugati-tér környékén, ahova korábban a kormányzati negyedet tervezték, most zöld területet terveznek építeni.

Fontos célnak nevezte az energiafelhasználás csökkentését is, ezzel kapcsolatban pedig pozitív példaként említette a XIII. kerületi önkormányzat egyik programját, melynek keretében egy 100 lakásos passzívházat építenek. Bár az építési költség drágább az átlagosnál, de a rezsiköltségek miatt néhány év alatt visszatermeli a költségeket a projekt - hangsúlyozta a szakember, aki szerint ezen kívül az intelligens városüzemeltetési rendszerekben van komoly fejlesztési potenciál.