A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Lendületet adott a sorházpiacnak, hogy az egyre magasabb lakásfenntartási költségek miatt folyamatosan nő az összeköltözők száma − mondják a lapunk által megkérdezett szakemberek. Ugyanakkor a kétszintes épületek lehetőséget teremtenek saját lakóterek kialakítására. Kert, garázs és tároló, sőt az új építésű házak jelentős részéhez már közösségi terület is tartozik, ahol játszótér, sőt még egy nagyobb fürdőmedence is kialakítható, s közösen, viszonylag kis költséggel működtethető.

A tapasztalatok szerint, a hat-, nyolc-, tízlakásos sorházak a legnépszerűbbek. A zöldövezeti lakóparkok sorházi lakásainak ára az elmúlt időszakban az átlagosnál kevésbé csökkent, s ma is mintegy 5-8 százalékkal magasabb az átlagosnál. A Dél-Dunántúlon 130-135 ezer forintos négyzetméterár a jellemző, míg az újakat 175-180 ezer forint körüli áron kínálják. A Velencei-tónál és a Balatonnál sem nehéz az értékesítés, különösen a közvetlen vízpartiak vagy ahhoz közeliek esetében. Több olyan balatoni létesítmény is készült, amelyhez nemcsak medence, hanem például teniszpálya is tartozik, igaz, ezekben a társasházként működő épületekben meglehetősen magas a közös költség. Az új építésűek ára továbbra is 350 ezer forint felett kezdődik. A Balatontól távolabb − akár Siófokon vagy Balatonfüreden is − nem nehéz alkalmi vételt találni. A közelmúltban az Ezüstparttól pár száz méterre egy 115 négyzetméteres, kétszintes, garázsos, jó állapotú sorházi lakást 16,7 millió forintért adtak el. A kevésbé frekventált helyeken még ennél is olcsóbban lehet vásárolni, pláne akkor, ha valaki felvállalja a renoválást. Jól jellemzi a helyzetet, hogy Keszthelyen és környékén jelenleg is épülnek sorházak, igaz, döntően a korábbiaknál kisebb alapterületűek.

A sorház-szisztémát a beruházók is kedvelik, hiszen az építkezés jól szakaszolható, ami a jelenlegi helyzetben rendkívül fontos. A Nyugat-Dunántúlon − Zalaegerszegen, Szombathelyen és Győrben − használtból és újból sincs túl nagy választék, illetve olyan helyeken van kínálat, ahova kevesen akarnak költözni. A térségbeli ingatlanközvetítők szerint az új építésű sorházi lakások jobban fogynak az átlagosnál, ami elsősorban a komfortnak köszönhető. Sokan vágynak saját, könnyen karbantartható udvarra, amelyben akár még egy kis veteményesnek is marad hely, s a ház alatt (mellett) ott a garázs is. Fekete Zsuzsa, az értékbecsléssel és ingatlanközvetítéssel foglalkozó Parcella Bt. tulajdonos-cégvezetője szerint a sorházak iránti keresletet növeli, hogy egyre többen kénytelenek két, három, sőt olykor négy ingatlanból, "egyet csinálni", vagy az egyre magasabb bejárási költségek miatt a vidéki házból városi sorházba költöznének. Mind többen akkor vásárolnának, ha el tudnák adni a nagy családi házat, a hétvégi telket, a szőlőt, a fiatalabb generáció paneljét, sőt garázsát is. A szakember hozzátette, a legnépszerűbbek azok a 90-110 négyzetméteres, kétszintes, garázsos sorházi lakások, amelyek két, egymástól viszonylag jól elszeparálható lakótérrel rendelkeznek és szakaszolható a fűtésük. Az értékesítésnél nem hátrány, ha az ingatlan teljes felújításra szorul, az meg pláne, ha ez beköltözés után, több részletben oldható meg.

Sorházi lakások átlagára ( m²/ ezer forint )
TérségÚj építésűRégi építésű
Dél-Dunántúl175−180130−135
Velencei-tó és Balaton400−430160−170
Nyugat-Dunántúl220−230140−150
Közép-Dunántúl190−200135−140
Forrás: ingatlanközvetítők