A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Bár a felmérések szerint a lakóingatlanok továbbra is kedvelt befektetési és megtakarítási célpontnak számítanak a magyar piacon, a konkrétan megvalósult adásvételek száma 2009 teljes időszakát tekintve - különösen 2007-tel összehasonlítva - rendkívül alacsony. Ennek megfelelően a használt lakások tranzakciós árai is a mélyponton vannak.

A vásárlók rendkívül óvatosak, tudatosak és igencsak megfontolják a hitelfelvételt, amelynek feltételei is szigorodtak, az eladók pedig nagyon gyakran visszalépnek a vártnál gyengébb ajánlati ár miatt vagy kivárnak. Magyarországon az értékesített ingatlanok átlagára is kézzelfoghatóan csökkent az elmúlt fél évben. A 30 millió forintot meghaladó értékű ingatlanok piacán különösen ritka a levegő, gyenge a vásárlói aktivitás. Mindezek ellenére a Platea Kft., a Brokernet Csoport ingatlanközvetítő tagvállalata ebben a szegmensben októberben egyértelmű keresletnövekedést tapasztalt - mondta el lapunknak Simonfalvy Tamás, a társaság hálózatért és értékesítésért felelős igazgatója.

Az elemzések további, akár 10 százalékos árcsökkenést jósolnak, különösen a panellakásoknál és általában a vidéki lakóingatlanoknál. A panelek tulajdonosainak érdemes előremenekülniük és minél előbb belevágniuk a tervezett értékesítésbe. Az árak alakulása természetesen függ a hitelezési környezet, a munkanélküliség és a fogyasztói hangulatot befolyásoló gazdasági változók alakulásától. A lakóingatlanok 2010-ben életbe lépő illetékcsökkenése eddig nem váltott ki komoly halogatási hullámot a vevők körében, de a halasztó szándék az év vége közeledtével egyre markánsabban érződik majd, hiszen egy átlagos lakás esetében is több százezer forintos megtakarítás realizálható. Vitán felül, most kitűnő alkupozícióban vannak a vevők!

A megváltozott piaci környezet a beruházókat is igen érzékenyen érintette. A fejlesztőknek szembesülniük kellett az ingatlanprojekt-finanszírozás jelentős szigorításával. Az új beruházások száma az idén drámaian csökkent. A használatba vett lakások átlagos alapterülete szintén kisebb lett, 2009-ben Budapesten ez átlagosan 66 négyzetméter. A 60 négyzetméternél kisebb ingatlanok aránya megközelíti a 60 százalékot. Az értékesített darabszám 2009 első fé­lévében kevesebb mint a negyede volt 2007 hasonló időszakáénak, mindössze 1000 lakás. Az eladatlan készletet több mint 3000 lakás alkotja.

A vevők körében a XIII. és XI. kerületi új építésű ingatlanok a legkedveltebbek. Széles körben elterjedt vélemény, hogy az óvatos beruházói magatartás, a fejlesztések visszaesése a 2009-ben összegyűlt jelentős készletek ellenére középtávon akár lakáshiányt is okozhat. 2009-ben mindössze 4 projekt indult Budapesten, két éve több mint 40. Az új lakásra vágyó vevők pozíciós előnye az új ingatlanok vásárlása kapcsán a beruházókkal szemben így hamarabb semmivé olvadhat - a fejlesztők jelenlegi értékesítési kényszere okán talán most élhetnek utoljára a használt lakások piacán bevált alku eszközével.