BUX

Januártól változnak a lakáseladási és -bérlési szabályok

Ez év januárjától szigorodnak az épületenergetikai tanúsítványok szabályai, immár az 50 négyzetméter alatti épületek eladásánál, illetve bérbe adásánál is kell tanúsítványt (lakcímkét) készíteni.

Szepesi Anita, 2013. január 4. péntek, 06:02

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Ez követi a még júniusban elfogadott módosításokat, amelyek szerint az épületek energetikai besorolását a lakáshirdetésekben is meg kell jeleníteni, ha az már elkészült. A 2013 januárjától hatályos rendelet további új elemei közé tartozik, hogy már az 500−1000 négyzetméter közötti, hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén is kell tanúsítványt készíteni, miközben eddig csak 1000 négyzetméter felett felett volt kötelező. Mindemellett már az eladásra, kiadásra való meghirdetéskor meg kell jelölni az energetikai besorolást, amennyiben a tanúsítvány rendelkezésre áll. Az ingatlan-adásvételi, illetve bérleti szerződésekben meg kell jelölni a tanúsítvány azonosító kódját és a vevő/bérlő nyilatkozatát arról, hogy a tanúsítványt átvette. A tanúsítványok kötelező eleme lett a felújítási javaslat, kivéve, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni. A tanúsítványokról központi nyilvántartás készül és lesz minőség-ellenőrzés is.

Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. (MEHI) igazgatója szerint a MEHI és az energiahatékonysági ágazat régóta hangsúlyozza, hogy egy jól működő tanúsítványrendszer sikerrel irányíthatja a lakásvásárlókat és -bérlőket a gazdaságosabban működő lakások felé. Ez pedig a tulajdonosok számára is garantálja, hogy beruházásaik akkor is megtérülnek, ha eladják vagy bérbe adják lakásukat. Úgy véli, a kormány bátrabban is léphetett volna, és minden esetben megkövetelhette volna a hirdetésekben az energiahatékonysági kategória feltüntetését. Mivel a tanúsítvány készítése eladáskor vagy bérbe adáskor amúgy is kötelező, ez semmiféle többletterhet nem jelentene az eladóknak.