A nyaralók egyre népszerűbbek Szerbiában, a járvány alatti lezárások következtében egyre többen érezték úgy, hogy szükségük van egy helyre, ahová elmenekülhetnek a lakás bezártságától és a város zajától, ez pedig rekordszintre emelte a hétvégi házak iránti keresletet - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Az alacsony építkezési költségeknek, és a gyors építésnek köszönhetően a montázsházak népszerűsége nagyot ugrott, és az ilyen típusú házakat gyártó üzemek is elkezdtek szaporodni Szerbiában.

Számításokból kiderült, hogy egy 40 négyzetméteres házikót akár már 10 ezer euróért (3,6 millió forint) is be lehet szerezni. A kész elemekből álló házak négyzetméterenkénti ára 250-500 euró (90-180 ezer forint) között mozog, attól függően, hogy kulcsrakész házat szeretnénk, vagy olyat, amibe utólag kell majd bevezetni a vizet, áramot, és utólag kell padlót burkolni, valamint a toalettet, kádat, mosdókat beszerelni.

A montázsházakkal kapcsolatban kétségkívül mindenkinek az építés gyorsasága jut eszébe. Az előre elkészített házelemeket gyártó cégek szerint egy 80 négyzetméteres ház akár egy hónap alatt is elkészülhet. A legtöbb ház fából és feldolgozott fa anyagokból készül. Kívül OSB lapokkal fedik, a falak belsejét pedig ásványgyapottal töltik, amire belülről fóliát, majd gipszkartont helyeznek. A tetőkre hagyományos cserepet, vagy fémlemezt tesznek, és a gyártók szerint a házak szigetelése jónak mondható. Az ilyen házak mellett szól továbbá, hogy a tervezésben szabad kezet kap a vásárló, így pontosan azt kaphatja, amit elképzelt.

Az energiahatékonyság tekintetében kiemelkedőnek mondhatóak az ilyen házak, amelyek építésekor több hőszigetelési mód közül lehet választani. Szerbiában 2020-ban 1443 montázsházat adtak el, míg 2019-ben 884-et. A legtöbb nyaraló 2020-ban (882) Vajdaságban kelt el, a Fruska goran, míg az ország többi részén összesen 561 "összerakható" épületet adtak el.