Az ingatlanpiaci várakozásokat tükröző mutató a javulás mellett még mindig a negatív tartományban van, 6 ponttal marad el az évtized átlagától, illetve 13 ponttal a válság előtt mért értéktől - ismertette a felmérés eredményeit Akar László, a GKI vezérigazgatója. Az Ingatlan és Befektetés című szakmai magazin támogatásával készült elemzés szerint a részpiacok közül a logisztikai mutatja a legmarkánsabb javulást, vélhetően ez a szegmens fog leghamarabb kilábalni a válságból. 

A kereskedelmi ingatlanok és az irodák piacán is a kilátások javulását regisztrálták, azonban ez nem változtat azon a tényen, hogy az irodapiac zunahórepülése a legmélyebb és várhatóan a legtartósabb.

Kedvezően változtak a piaci szereplők várakozásai a lakáspiacon is, ugyanakkor a lakossági várakozások ezzel ellentétesen alakultak, még soha ilyen kevesen nem jelezték biztosra, mindössze 3 ezer család, hogy egy éven belül lakás vásárlását, vagy építését tervezik.

Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke az elemzés eredményeihez hozzáfűzte, valójában semmilyen racionális okot nem találtak a javuló várakozások hátterében - igaz a felmérés még az otthonteremtési program konkrétumainak publikálása előtt készült -, hiszen a lakástakarékpénztári megtakarítások ösztönzése csak néhány év múlva jelentkezik, a felújítások nem generálnak komoly piaci mozgást, és lekerült a napirendről a bérlakásprogram is.