Az első osztályú ingatlanok értékének és a befektetési piacok forgalmának fellendülése 2009 második felében jó hatással volt az európai hitelpiacok hangulatára - állítja a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb tőkepiaci elemzése. A számok most először mutatnak pozitív változást 2008 eleje óta a bankok hozzáállásában, bár ez egyelőre még csak a prémium kategóriára igaz.

A pénzintézetek 2009 második felében tapasztalható megnövekedett bizalma az európai ingatlanpiac hitelezése iránt elsősorban a befektetők növekvő kockázatvállalási étvágyának és az emelkedő ingatlanértékeknek köszönhető.

Az első osztályú ingatlanokra és bérlőkre vonatkozó legfontosabb hitelfeltételek jelentősen javultak ez elmúlt hónapokban a CBRE szerint. A hitelösszeg maximális mértéke általában emelkedett, a hitel-fedezet arány (loan-to-value) maximális értéke nagyjából 60-70 százalékra nőtt első osztályú ingatlanfedezet esetén, miközben a kamatfelár a legtöbb piacon csökkenésnek indult.

A trend viszont nem csak az Egyesült Királyságra korlátozódik a CBRE jelentése szerint. Olaszországban, Hollandiában és Spanyolországban is 65-70 százalékra nőtt ez az érték.

A pozitív banki hozzáállás ellenére viszont a hitelpiaci aktivitás továbbra is polarizált. A prémium kategoriás ingatlanok körén kívüli hitelezés továbbra is korlátozott, ami legfőképpen a fejlesztések finanszírozásában szembetűnő: a legtöbb piacon ilyen célra továbbra is nehezen kapható hitel. Azok a bankok, amelyek hajlandóak az első osztályú ingatlanok piacán kívül finanszírozni, sokkal szigorúbb feltételeket támasztanak jelentősen magasabb kamatfelárral.

Tim O'Sullivan, a CBRE magyarországi ingatlanbefektetési vezetője szerint ez a pozitív trend vélhetően a kelet-közép-európai piacokra is begyűrűzik majd, ám erre még várni kell.