A leginkább környezettudatos irodaház-fejlesztéseiről ismertté vált Skanska 2007 óta készíti el rendszeresen az irodapiac szükségleteiről, elvárásairól, aktuális állapotáról képet adó kutatást, Skanska Office Index néven. Az idei felmérés különlegessége, hogy a korábbi adatokkal összevetve egyértelmű folyamatok is kirajzolódnak, és jól láthatóan érződik a világgazdasági válság képezte határvonal.


Pozitív előjel, hogy optimistábbnak tűnnek a cégek, javulnak a válság következtében jelentősen negatívba fordult irodapiaci kilátások. A tavalyinál többen részesítenék előnyben  a környezettudatossági szempontokat az irodaválasztásnál - foglalta össze a Skanska Office Index 2010 legfontosabb tanulságait Andreas Lindelöf, a Skanska Property Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.


Pozitív elmozdulást tapasztal az ingatlanpiacon Baross Pál FRICS, a RICS Magyarország elnöke is, aki kifejtette, ma a kevesebb pénz csak a legjobb fejlesztésekre, a legjobb bérleti lehetőségekre, és a legjobb befektetési lehetőségekre koncentrálódik. Hozzátette, a zöld gondolkodás valójában nem más, mint felkészülés a jövő bizonytalanságaira.

Némi optimizmusra ad okot, hogy most az előző évi 29 százalékkal szemben a megkérdezettek 34 százaléka ítélte fejlődőnek saját iparágát, 49 százaléka pedig stagnálónak látja a helyzetet - mondta Loska Erika, a Skanska bérbeadási tanácsadója. 

A cégek mintegy egyharmada a dolgozók létszámának bővülésével kalkulál szemben a korábbi  25 százalékkal, ezzel együtt a megkérdezettek 71 százaléka szerint nem változik az iroda mérete, míg 16 százalékuk bővülést prognosztizál. A válaszadók 39 százaléka alkalmazza költségcsökkentő stratégiaként az energiafogyasztás mérséklését, míg 41 százalékuk egyáltalán nem foglalkozik a kérdéssel.

Úh kérdés volt a jelenlegi felmérésnél, hogy a cégek tervezik-e a céges parkolóhelyek számának csökkentését, amire 94 százalékban nemleges válasz ékezett.