A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2011 áprilisában 101,2, ami jóval kedvezőbb az előző, 2011. januári megkérdezés során kapott értéknél (94,5). Az index értéke elérte, sőt kissé meg is haladta a kétezres évek átlagát. A jelen megkérdezés során kapott eredmény 6 ponttal alacsonyabb a válság kitörése előtt mért értéknél, de mintegy 17 ponttal magasabb a 21 hónappal ezelőtti "történelmi" mélypontnál - közölte Akar László vezérigazgató, az Ingatlan és Befektetési című magazin szakmai támogatásával készített elemzés ismertetésekor. 

Az egy negyedévvel ezelőtti megkérdezéshez képest határozottan javultak a kilátások az iroda- és a raktárpiacon, s kissé az üzlethelyiség-piacon is. Az iroda- és a raktárpiacon a megfelelő indexértékek kissé meghaladják a kétezres évek átlagát jellemző szintet. A lakáspiacon csak hibahatáron belül javultak a kilátások, itt nincs érdemi változás. A GKI  prognózisa szerint idén 16-18 ezer lakás épül az országban, a felújítási, váslási építési szándékok nem mozdultak el a mélypontról.

Az irodapiacon a következő 12 hónapban - Kelet-Magyarország kivételével - némi további javulás várható. A vállalatok (azaz a potenciális tulajdonosok és bérlők) kereslete a tulajdonosi szegmensben várhatóan icipicit csökken, a bérelt szegmensben inkább csak stagnál. Az irodabérleti díjak a következő egy évben várhatóan nem változnak.

A raktárpiac értékelése országos átlagban a jelen felmérés során nem változott érdemben a korábbihoz képest, ugyanakkor a fővárosban érdemi javulás ment végbe, míg vidéken folytatódott a romlás A válaszadó ingatlanos cégek szerint a következő 12 hónapban várhatóan stagnáló piaci helyzet valószínű.

Az üzletehelyiségpiaci kilátások áprilisban szignifikánsan kedvezőbbek, mint voltak 2011 januárjában. A budapesti üzlethelyiség-piaci index értéke azonban még mindig a hosszú távú (azaz a kétezres években mért) átlag alatt maradt.