Jelentős fejlesztéseket várnak a BMW-gyártól

A lakáspiacon kívül az ipari és kiskereskedelmi ingatlanoknál is fejlesztési cunami indulhat Debrecenben és környékén az oda települő BMW-gyár hatására. Az Otthontérkép adatai szerint akár 20-30 százalékkal is emelkedhetnek a lakásárak a következő két-három évben - írja az Otthontérkép.hu, amely a másik két magyar autóipari központot is megvizsgálva jutott erre a következtetésre.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 1. szerda, 10:11
Fotó: AFP

Mintegy 320 milliárd forint értékben ruház be Magyarországon a BMW, amely Debrecenben épít gyárat közvetlenül 1000 munkahelyet teremtve. A portál szerint ez magával hozhatja az ingatlanpiac felpörgését is. Ezt arra alapozzák, hogy megnézték Kecskemét és Győr esetét, ahol szintén komoly autógyár jelent meg.

Kecskeméten 10 évvel ezelőtt mindenki építkezni akart vagy lakást, telket venni, mondván: a németek majd tömegesen fognak odaköltözni és sok magyar is letelepszik. A válság azonban leállította tervezéseket. Így az ottani autógyár mérnökei és szakmunkásai azonban először a bérlakáspiacon jelentek meg, egy körülbelül 80-100 négyzetméteres lakásért havonta 240-280 ezer forintot fizettek. A felsővezetőket és családtagjaikat egy 25-30 házból álló kis lakóparkban helyezték el. A Mercedes városában jelenleg körülbelül 100-130 négyzetméteres, új építésű családi házakért 370-450 ezer forintot kérnek négyzetméterenként. A hasonló nagyságú, 6-10 éves, viszonylag korszerűnek mondhatók esetében nagyobb a szórás, ott 300-400 ezer forint az átlagár négyzetméterenként.

Győrben, az Audi gyár váltott ki hasonló fellendülést, folyamatos fejlesztéseivel, bővüléseivel a mai napig jelentős hatással van a megye lakásáraira és a vidéki városok között az élre lökte Győrt az árak tekintetében. 2016 elejétől 2018 elejéig 2 év alatt 65 ezer forinttal növekedtek a négyzetméterárak arrafelé - írja közleményében az Otthontérkép. A városban elmaradt egy 5000 lakásos lakópark felhúzása, ezért a bérlakáspiac pörgött fel.

Az árnövekedésben az általános ingatlan bumm is megmutatkozik, mégis az autógyárak hatása elvitathatatlan. Ez alapján 20-30 százalékos áremelkedés prognosztizálható Debrecenben is, ahol jelenleg az újszerű lakások árai 340 ezer forint körül mozognak négyzetméterenként. Vélhetően lakásfejlesztéseket is vonzza majd a BMW-gyár, Debrecenben az egy átadott és két épülő mellett vélhetően még egy, közepes méretű lakóparki beruházás kezdődhet. Ám mivel valószínű, hogy a munkaerő egy jelentős része külföldről érkezik, a dolgozók közül sokan inkább a bérlakás piacon fognak megjelenni.

Felértékelődnek az ipari területek, ingatlanok, mert az autógyárak a szükségesnél nagyobb területeket szoktak vásárolni.

Az autógyárak betelepülése infrastrukturális fejlesztéseket von maga után. Így számítani lehet az autóutak fejlesztésére és a kiskereskedelem megélénkülésére is.

A fotó forrása: Bay Ismoyo/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matyi2010, 2018.08.02 12:59

acdc, 2018.08.01 15:12

Gyöngyösre ment el dolgozni egy barátom is, a korábbi kelet-magyarországi bére duplájáért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2018.08.01 15:12

Gyöngyösön ugyanez volt. Letelepült két multi ahol minimálbért fizetnek utána csak a szaros panellakások milliókkal drágultak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html