Jelzáloghitel, már 40 éves futamidőre is

Mivel a hitelfelvevők főként a minél alacsonyabb törlesztőrészlet alapján igyekeznek kiválasztani, milyen kölcsönt vegyenek fel, a BG Hitel & Lízing 40 éves futamidejű jelzáloghitellel rukkolt elő.
NAPI Online, 2007. október 1. hétfő, 07:59
Fotó:

A társaság közleményében szereplő példa szerint míg egy 4,51 százalékos THM-mel bíró, tízmillió forintos lakáshitel induló havi törlesztőrészlete 20 év futamidő mellett 31 918 forint, addig 40 éves futamidőnél 19 918 forint.

A futamidő kiválasztásában az abszolút korlát mellett az életkor is szerepet játszik. A hitelezési szabályok szerint a hiteligénylő a futamidő lejáratának időpontjában nem lehet egy meghatározott életkornál idősebb. Ez általában 70 évet jelent Magyarországon, de van olyan bank, ahol 68 év a felső korhatár. Ezt a korlátozást egy fiatalabb adóstárs bevonásával viszonylag egyszerű kiküszöbölni.

2006-ban a lakáshitelek átlagos futamideje - a KSH nyilvántartása szerint - 14 év volt. Az átlagos futamidő használt lakás vásárlás céljából felvett hitelek esetén 13 év volt, míg az új lakások esetében 18 év körül alakult. A lakásvásárlásra felvett jelzáloghitelek átlagos futamideje 2001 óta folyamatosan emelkedett, az akkori 9 évről 2006 év végéig 14 évre nőtt a szerződések átlagos futamideje.

A közlemény hangsúlyozza: a futamidő alkalmas kiválasztásához sok szempontot meg kell vizsgálnunk, a jó választás gyakran pontos tervezést is igényel. A havi jövedelmünk terhelhetőségétől kezdve számba kell vennünk a jövőbeli terveinket és főleg bevételeinket, életminőségi preferenciáinkat. Fontos, hogy mikor szeretnénk új otthonunkból elköltözni, szükségünk lesz-e újabb hitelre, várható-e esetleg rendkívüli bevétel a hitel futamideje alatt. A tervezésbe fektetett energia egészen biztosan megtérül.

HOZZÁSZÓLÁSOK