Jó év volt az idei az irodapiacon

A fővárosi irodapiac az egyik legsikeresebb évét zárja – derült ki a Jones Lang LaSalle (JLL) elemzéséből. Mindez főként annak köszönhető, hogy az elmúlt három év során a magas kihasználatlansági ráta miatt a piacot visszafogott fejlesztési kedv jellemezte.
NAPI Online, 2004. december 21. kedd, 09:15
Fotó:

Ezzel szemben az év első három hónapjában mintegy 70 ezer négyzetméter iroda készült el, igaz, az utolsó háromban az új kínálat várhatóan 15 ezer négyzetméterrel bővül. Így összességében 2004 végére 1,760 millió négyzetméterre növekedhet a fővárosi modern irodák állománya.

A JLL elemzése szerint már az év első negyedében érzékelni lehetett, hogy a korábbi időszakhoz képest nagyobb a mozgás az irodapiacon, sőt a negyedév végére rekord mennyiségű irodaterületet adtak bérbe, megközelítve az 55 ezer négyzetmétert. Az irodapiaci szektor szereplőinek legnagyobb örömére az év további része sem bizonyult kevésbé aktívnak, egyik negyedévben sem múlták alul a 40 ezer négyzetméternyi bérbeadást. Az év utolsó, még le nem zárt negyedében pedig várhatóan 60 ezer négyzetmétert adnak bérbe, ez újabb rekordgyanús szám.

Az évezred elején a kihasználatlansági ráta 20 százalékról indult, erre az évre 15,7 százalékra csökkent, sőt a JLL prognózisa szerint az év végére valamivel 14 százalék alatt lesz. A tavalyi volt az első év rövid távon, amikor a piac szereplői több irodaterületet béreltek, mint amennyi elkészült. Sőt az év érdekessége, hogy számos olyan tranzakció történt, ahol a bérleti szerződést olyan irodaház területére kötötték, amely még csak épült vagy még el sem kezdődött a kivitelezése. A JLL az utolsó negyedévben két, a piac szempontjából is jelentős előbérleti szerződés lebonyolításában vett részt, mindkét esetben a bérlőt képviselve. A Sanoma Budapest Rt. számára Észak-Budán épül egy 9 ezer négyzetméteres irodaház, míg a Vodafone Rt. a Duna másik oldalán, a Soroksári út melletti Millennium City Centerbe helyezi át székhelyét, ahol 12,5 ezer négyzetmétert kíván elfoglalni. Mindkét vállalat a tervek szerint 2006-ban foglalja el új székházát - közölte lapunkkal Debreceni Klára, a JLL irodarészlegének vezetője.

A tranzakciók átlagos mérete 0,6-1 ezer négyzetméter közötti, de az év során számos ügyletet kötöttek 2 ezer négyzetméter feletti területre. A legaktívabb cégek idén a szolgáltató, gyártó és számítástechnikai vállalatok voltak, de a telekommunikációs, valamint a banki szolgáltatatók is igen aktívnak bizonyultak. Míg 2003-ban Buda központi területei voltak a legkedveltebbek, addig idén a pesti oldal, elsősorban Pest központja és a Váci út vonzáskörzete volt sikeres a bérbeadások tekintetében. Az eltolódás annak is köszönhető, hogy Buda központi részén a jó minőségű, frekventált helyen található irodák már elkeltek, idén pedig nagyobb mennyiségű új irodát ezen a területen nem adtak át. A legmagasabb kínálati bérleti díjak az év folyamán nem változtak, jelenleg havonta 17,9 euró körül mozognak négyzetméterenként, míg a valós bérleti díj 11-15,5 euró között van. Az ingatlan-tanácsadó szerint 2005-ben a kínálati bérleti díjak stabilizálódására lehet számítani.

A jelenlegi információk szerint jövőre megközelítőleg 120 ezer négyzetméter irodát adnak át, túlnyomórészt az év második felében. Az új kínálatból mintegy 65 ezer négyzetméter a budai oldalon épül fel, ezek közül a legjelentősebb a Budafoki úton, a Lágymányosi híd szomszédságában található, 15,8 ezer négyzetméter területű IP West irodaház lesz, melyet az Alkotás Pointot is fejlesztő AIG/Lincoln épít. A másik nagy fejlesztés Buda központi részén található, nem messze a Moszkva tértől. A 13 ezer négyzetméteres Víziváros Office Centert a Skogs fejleszti és az első negyedévben adják át. A pesti oldal legjelentősebb fejlesztése a Center Point második fázisa a GTC fejlesztésében, mely 22,5 ezer négyzetmétert biztosít majd az irodát kereső cégeknek. A JLL szerint jövőre az irodapiacon további minőségi fejlődésre és hasonlóan aktív keresletre lehet számítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK