A kormány február végén döntött arról, hogy tovább szélesíti azon hiteladósok körét, akik felajánlhatják ingatlanjukat a Nemzeti Eszközkezelőnek (NET), ahonnan - visszavásárlási opció mellett - bérelhetik otthunukat. A tervezettnél jóval kevesebb ingatlant vett át ugyanis eddig a NET. Az elmúlt év végéig összesen 1970 ingatlant ajánlottak fel a bankok a NET-nek, ezekből 600 lakást tudott december végéig megvásárolni a szervezet - mondta korábban lapunknak Csillag Tamás, a NET vezérigazgatója. Az eddig átvett ingatlanok átlagos bekerülési értéke 3,2 millió forint.

A parlamentnek most benyújtott, a nemzeti fejlesztési miniszter által jegyzett törvényjavaslat indoklása szerint a bővítés célja egyrészről, hogy felgyorsuljon a NET program, 2014-re feltölthető legyen a 25 ezres ingatlankeret, másrészről pedig a rendszer igazságosabbá váljon, figyelembe véve az eszközkezelő gyakorlati tapasztalatai során felmerült problémákat is. A törvényjavaslat pontosítja az ócsai szociális családiház-építési program keretében épülő ingatlanokra vonatkozó rendelkezéseket is - írta az MTI a törvénymódosításra hivatkozva.

A módosítással a 2012-ben törlesztési nehézségekbe került adósok is bekerülhetnek a NET programba, továbbá egységesen 5 millió forinttal megemelik a programban érintett ingatlanok értékhatárát és öt évre meghosszabbodik a visszavásárlási lehetőség időtartama. Így az eszközkezelőnek felajánlott ingatlan forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban legfeljebb 20 millió forint, egyéb településeken 15 millió forint lehet.

A szociális rászorultság megállapításánál a hiteladóssal/zálogkötelezettel egy háztartásban élő hozzátartozók közül nemcsak a házastársat vagy élettársat veszik figyelembe, hanem a felnőtt gyermeket és szülőt is.

A javaslat tartalmazza azt is, hogy a NET program keretében a követelés elengedésénél a nem jelzálogjoggal, hanem állami készfizető kezességvállalással fedezett követelések elengedése is azonos megítélés alá esik.