Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése decemberben tovább javult a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers adatok is pozitív trendről tanúskodnak. Decemberben a növekvő illetve csökkenő termelésről beszámolók aránya 31 illetve 21 százalék volt, míg ugyanez a két arány novemberben rendre 25 és 23 százalékot tett ki. Az 50 fő feletti cégek helyzete általában kedvezőbb, mint az 50 fő alattiaké.

Egy évvel ezelőtt a termelés megítélése a maihoz képest kifejezetten pocsék volt: 2012 decemberében a válaszadók 9 százaléka számolt be növekvő termelésről, míg csökkenésről 50 százalékuk tudósított - írja a GKI.

GKI építőipari bizalmi index

A szezonálisan kiigazított adatok szerint a rendelésállományok megítélése - a novemberi romlás után - decemberben határozottan javult az előző hónaphoz képest. A nyers adatok is kedvező irányú változásra utalnak: decemberben a válaszadó cégek 19 százaléka magas, míg 42 százalékuk alacsony rendelésállományról számolt be, szemben a novemberi 14 és 39 százalékkal. A meglévő rendeléseket illetően az 50 fő feletti cégek és a mélyépítő vállalatok állnak jobban. Egy éve a magas, illetve az alacsony rendelésállományról beszámoló cégek aránya 3 illetve 70 százalék volt.

Ezek a cégek készülnek leépítésre

A foglalkoztatási várakozások a szezonálisan kiigazított adatok alapján lényegében nem változtak az előző havihoz képest. A nyers adatok enyhén romló kilátásokra utalnak. Decemberben a cégek 4 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 27 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Novemberben ugyanez a két arány 5 és 26, egy éve 1 és 43 százalék volt. Az 50 fő alatti cégek jóval nagyobb arányban terveznek elbocsátásokat, mint az 50 fő felettiek.

Nőnek az árak, vagy nem?

A felmérés szerint decemberben valamelyest enyhült a várható, a termelői árakra nehezedő deflációs nyomás. A következő három hónap termelői árainak csökkenésére számítók aránya 13, az áremelést tervezőké pedig 7 százalék volt, míg egy hónapja 17 és 4, egy éve pedig 25 és 6 százalék volt az árcsökkenésre, illetve áremelésre számítók aránya.

A termelés bővítését korlátozó tényezők ranglistáján még mindig a kereslet hiánya áll az első helyen, de alig valamivel kevesebben említették a bizonytalan gazdálkodási környezetet és a vevők fizetési késedelmeit. A magyar gazdaság helyzetének rövid távú megítélése decemberben tovább javult (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers adatok ugyanakkor változatlan helyzetet jeleznek. Decemberben a válaszadók 22 százaléka számított javulásra és 27 százalékuk további romlásra. Novemberben ugyanez a két arány rendre 19 és 24 százalék volt.