Bár a rövid távú, turisztikai lakáskiadás erősen felnyomta az ingatlanárakat a belső pesti kerületekben, sokan nagyon nem örülnek a "hangoskodó" turistáknak. Erre talált megoldást két belvárosi társasház, amely közgyűlési határozatban tiltotta meg az airbnb-zést.

A döntés elsőre furcsának tűnhet, hiszen a lehetőség azoknak a lakásoknak az árát is felnyomta, amelyet a tulajdonos egyáltalán nem szeretne kiadni vagy eladni. Ezek a lakók azonban főként nyugalomra vágyó nyugdíjasok, akiket nem érdekel ingatlanuk aktuális értéke. Sokkal jobban zavarja őket a jövés-menés és a vadidegenek jelenléte a házban.

Ezt felismerve több ügyvédi iroda is úgy hirdeti magát, mint amelyik véget tud vetni az airbnb-zésnek. Ehhez csak egy határozatképes közgyűlés kell, amely megszavazza, hogy nem lehet váltást végrehajtani a lakáshasználatban.

A Figyelő cikke szerint ez nem egyedülálló jelenség. Több világvárosban is korlátozták már a rövid távú lakáskiadást, mert egyszerűen nem maradt hosszú távra bérelhető lakás a piacon. Az Airbnb persze ezeket nem hagyja annyiban és perre megy.