Jó hírt közölt az építésekről a KSH

Szeptemberben az építőipari termelés 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év első kilenc hónapjában 4,7 százalékkal bővült a termelés az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH.
Napi.hu, 2015. november 12. csütörtök, 09:09
Fotó: Napi.hu

2015 szeptemberében az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 8,3 százalékkal nőtt. Mindkét építményfőcsoport termelési volumene emelkedett: az épületeké 6, az egyéb építményeké 9,9 százalék­kal. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 3,4, az egyéb építményeké 7,7 százalék­kal bővült.

Az előző hónaphoz képest az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 10,8 százalékkal nőtt. A megkötött új szerződések volumene 16 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké közel 35, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 3,1 százalékkal.

Az épületekre kötött új szerződések volumenének a növekedését sportlétesítményekre, illetve kisebb részben egészségügyi épületek építésére kötött nagy értékű szerződések adták. Az egyéb építményekre elsősorban kommunális létesítményekre és útfelújításra kötöttek jelentős szerződéseket.

Az új szerződések szeptemberi növekedése nem tudta ellensúlyozni a több mint egy éve tartó visszaesést, így az építőipari vállalkozások 2015. szeptember végi szerződésállományának volumene mintegy 49 százalékkal továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 6,5 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 61 százalékkal kisebb volt.

A harmadik negyedévben az épületek építése ágazatban, valamint a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban hasonló mértékben, 3,1 és 3, az egyéb építmények építése ágazatban pedig 1,9 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,9 és 3,4 százalék között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,7 százalékkal magasabbak voltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK