A Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárnak címzett javaslatcsomagot a Kothencz János polgármester-jelölti programjában szereplő célok sugallták - írták.

Kothencz János a javaslatokban az eddig részben megvalósított hőszigetelés és nyílászárócsere mellett a lakások energetikai korszerűsítésére helyezi a hangsúlyt, valamint a napkollektorok telepítését és a környezetbarát, olcsóbb zöld távfűtés kiépítését is célként határozta meg.

Az eddigi felújítások következtében ugyanis nem csökkent a társasházak energiafelhasználása, sőt a közös költségek emelkedtek. "Javaslataink célja, hogy az energetikai felújítások ne igényeljenek lakossági önerő-hozzájárulást" - idézték a közleményben Kothencz Jánost.

A csongrádi megyeszékhelyen csaknem ötvenezer ember él panelházakban, az épületek felújításával megtakarítható energia a környezetvédelem szempontjából is fontos. Az épületek korszerűsítését uniós források mellett a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből származó bevételből, a zöldgazdaság-finanszírozásból, kedvezményes hitelekből és költségvetési forrásokból lehet finanszírozni - áll a közleményben.