Osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanra nem jár a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) - erre a nemzetgazdasági Minisztérium április végén hívta fel a bankok figyelmét. A pénzintézetek azonban február és április között még kötöttek csokszerződést osztatlan közös tulajdonú ingatlanra is.

A hírösszefoglalóban idézett érintett kifizette az előleget és az önrészt, az eladó már lemondott tulajdonjogról, az állam valamint a bank jelzálogot jegyzett be a házra. A banknál azt mondták ha ezek megvannak, utalják az összeget. Ez mégsem történt meg - az ügyfél ekkor szembesült azzal, hogy megváltoztatták a rendelkezéseket. Most attól tart, hogy a foglalóként kifizetett több mint 2 millió forintot is elveszíti a család. Április 29-vel fizetnünk kellett volna a teljes vételárat. Ezt a fenti okok miatt nem tudták megtenni, úgyhogy most a csak a tulajdonos jóindulatában bízhatnak.

Az RTL Klubnak nyilatkozó pénzügyi tanácsadó szerint van, aki még ennél is rosszabbul járhat, ugyanis attól, aki a szabálytalanul kiutalt csokból már kifizette a lakását, a pénzt kamatostul követelheti vissza az állam. A Facebook-on már meg is alakult a csok-károsultak csoportja.

Szarvas Norbert az IFL Group KFT ügyvezető igazgatója szerint a törvénybe bele van ágyazva, hogy abban az esetben, ha a csokot azért kell valakinek visszafizetnie, mert nem vásárolt ingatlant, akkor a kifizetett milliókat kamatostul kérheti vissza a bank, amely ilyenkor a magyar államot képviseli az ügyben. Erre a minisztérium is felhívta a bankok figyelmét. Szarvas Norbert szerint családok mehetnek tönkre, ha vissza kell fizetniük a kedvezményt. A másik megoldás, hogy a banknak át kell váltania a csokot piaci alapú jelzáloghitellé.