Az Otthon melege program új pályázataival 30 milliárdra nő a 10 elem - ebből 7 lezárt pályázat - költségkerete - mondta Szabó Zsolt.

A már futó kazán- és kéményfelújítási program 3,5 milliárdos keretéből egy-egy pályázó maximum 700 ezer forinthoz juthat júniustól, a támogatás intenzitása 40 százalékos. A háztartási nagygép csere 600 millió forintos kerettel indul, az energetikai besorolástól függően 25, 40 és 45 ezer forint vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni augusztustól, maximum 50 százalékos támogatásintezitás mellett. A pályázati kiírás a miniszter aláírására vár, s régiónként eltérő időben fog megjelenni. A júliustól induló gázkonvektor-cserére 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre - mondta Szabó Zsolt.

További lehetőség az energiamegtakarításból visszatöltődő GINOP pályázat, amelyből 20 éves futamidőre juthatnak energetikai felújítást támogató, visszatérítendő forráshoz a családok, 105 milliárd forint a vidéki, 9,5 milliárd a központi régió kerete - tette hozzá.

A magyar ingatlanállomány  60-70 százaléka energetikailag elavult, s bár sokan gondolkodnak felújításon, de egyelőre átlagosan 1,8 millió forintot  szánnak rá, amiből legfeljebb a szigetelést és a nyílászárók cseréjét végezhetik el - jegyezte meg Szabó Zsolt.

2015 vége és 2019 vége között 760 milliárd forintot költ a kormány energiahatékonysági felújításokra, a cél a megújuló energiák minél nagyobb arányú hasznosítása mellett, hogy ezekből is minél kevesebbet használjunk fel.  Mindez azért is sürgős, mert 2018 december 31. után már csak közel nulla energiás középület, 200 december 31 után pedig csak közel nullás családi ház kaphat használatbavételi engedélyt - hangsúlyozta az államtitkár.

Az építőipar meg akarja mutatni magát

Az idei építőipari szakkiállítás, a Construma hűen tükrözi az ágazat fellendülését, soha még ilyen korán nem keltek el a kiállítói helyek, a több mint 20 ezer négyzetméter kiállítási területen 17 országból összesen 700 kiállító várja április 9-ig a látogatókat - sorolta az adatokat a megnyitón Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója, aki szerint a Consturma idén a győztesek fóruma lesz.

Az építőipari, lakberendezési, kertépítési, klíma- és fűtéstechnikai tematikák közül az egyetlen tabletről irányítható Jövő házát, valamint az ágazat számára jelenleg legnagyobb kihívást jelentő kapacitás és merőhiányt fókuszba állító Construma-Ranstad állásbörzét emelte ki, amely a munkaerőgondok orvoslásában segíthet az érdeklődőknek.

A megnyitón Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára arról beszélt, hogy a tavalyi 148 milliárddal szemben  2017-ben 211 milliárd forint jut az otthonteremtés támogatására.