Eredménytelenül zárult a Köki Terminál értékesítésére márciusban kiírt pályázat, a meghirdetett ingatlanért a benne lévő ingóságokkal és a védjegyekkel együtt a felszámoló 27 milliárd forintos irányárat határozott meg. (A 2013 októberében kiírt pályázaton még 35 milliárd forint volt az irányár, de arra nem érkezett ajánlat.) Az április 11-én zárult eljáráson a legmagasabb ajánlat 8 milliárd forint volt, a pályázat - az Elektronikus Értékesítési Rendszeren közzétett tájékoztató szerint - "egyéb okból" eredménytelen lett, a felszámoló új hirdetményt tesz majd közzé.

A kormány közbelépett

A Köki Terminál tulajdonosa, az R-Co Ingatlanforgalmazó Zrt. fizetésképtelenségét 2012 novemberében állapította meg a bíróság és rendelte el felszámolását - majd egy hónappal később a magyar kormány közbelépett, és stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté nyilvánította. Így a bíróság a cég felszámolójának a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Zrt.-t jelölte ki, azóta az állami felszámoló működteti a bevásárlóközpontot - a tájékoztatása szerint sikeresen. A társaság a felszámolás alatt folytatott tevékenységével összefüggő kötelezettségeit folyamatosan és határidőben teljesíti, ez idő alatt tartozást nem halmozott fel, tevékenysége nem veszteséges - tudta meg a Napi.hu Börcsök Sándor felszámolóbiztostól.

Betett a válság

A Köki Terminál a 3-as metró kőbánya-kispesti végállomásánál, forgalmas közlekedési csomópontnál épült mintegy 40 milliárd forintért. A fejlesztéshez a legjelentősebb forrást a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nyújtotta 2009-ban: 26,4 milliárd forint hosszú lejáratú beruházási hitelt. (Az állami bank követelése már a Magyar Követeléskezelő Zrt.-nél van.)

Az R-Co tulajdonosa a Svájcban bejegyzett Erian Holding AG. E cég tulajdonosi hátteréről az Origo írta meg először, 2011-ben, hogy a szálak Leisztinger Tamás milliárdos vállalkozóhoz vezetnek. A Figyelő 2013 márciusában azt írta, hogy információi szerint a fejlesztést Leisztinger Albrecht Ottó üzletemberrel közösen indította el 2006-ban, a válságot megelőzően, ők álltak a 14 milliárd forintnyi önerőt szinte biztosan elbukó svájci magánbefektető mögött. A projekt bukását a drága forinthitel, a válság miatt összeesett kiskereskedelmi piac okozhatta, valamint a Figyelőnek nyilatkozó ingatlanos szakemberek szerint a fejlesztők a tervezésnél és a bérlők kiválasztásnál is hibákat vétettek.

Leisztinger Tamás vagyonát a Napi.hu A 100 leggazdagabb 2015-ös kiadványa mintegy 72 milliárd forintra becsülte, ezzel a 11. helyen állt a top listán.

A Céginfo.hu adatai szerint az R-Co körüli céghálóban láthatóak Leisztinger Tamáshoz, illetve egyik hozzátartozójához köthető agrárvállalkozások. (Az R-Co tag a növénytermesztéssel foglalkozó Erdők a Jövőért Nonprofit Kft.-ben, amelyben 2013-ig 37 százalékos közvetett befolyása volt a Forrás Nyrt.-nek, jelenleg tulajdonosok benne olyan mezőgazdasági cégek is, amelyek Leisztinger egyik hozzátartozójának többségi érdekeltségében állnak.)

A Köki feljövőben

Mára a Köki üzemeltetése jó üzletnek tűnik, az elmúlt években ugyanis a pestiek számára bevásárlási célponttá vált, nőtt a látogatók száma és a kibérelt üzleteké is (2013-ban közel 90 százalékra nőtt a kihasználtsága). Mintegy 140 működő üzlete van, köztük Tesco és kétszintes OBI áruház kertészettel és mélygarázzsal, valamint többszintes parkolóház, logisztikai udvar, a földszinten autóbusz-pályaudvar is üzemel a területén. (A pályázaton összesen 65 ezer négyzetméternyi kereskedelmi és egyéb területet hirdettek meg értékesítésre.)

Súlyos teher döntötte be

Az R-Co 2012 novemberi tevékenységet záró mérlege szerint az évben az üzemeltetésből és bérbeadásból 3,3 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, a vesztesége 8,6 milliárd forintra rúgott (a banki kamatokra akkor 3,3 milliárdot kellett fizetnie). A befektetett eszközeinek értéke 36,4 milliárd forinton volt nyilvántartva, a saját tőkéjét akkorra elvesztette, mínusz 3,8 milliárdot mutatott a mérlege. A kötelezettségállománya meghaladta a 42 milliárdot - ebből hosszú lejáratú kötelezettség (beruházási és fejlesztési hitel) 27,3 milliárd forint volt.

Változás a cégbirodalomban

Információink szerint a Köki értékesítése is összefüggésben állhat a Leisztinger Tamás agrár- és idegenforgalmi vállalkozásainál közelmúltban történt változásokkal. Lapinformációk szerint a nagyvállalkozó közvetett érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. magyarországi szállodái megvásárlása iránt ismét érdeklődik az SCD-csoport egykori tulajdonos-elnöke, Jászai Gellért, az ő megbízásából világítják át a szállodaláncot. A Napi.hu értesülése szerint nem (csak) Jászai lehet a végső tulajdonosa a szállodaportfóliónak. A Vs.hu a napokban arról számolt be, hogy a Leisztingerhez köthető agrárcégeknél is történt változás: öt társaság átkerült a 2015-ben alapított GyTT Agrár Kft.-hez, amelynek egyik tulajdonosa Garancsi István milliárdos üzletember, a Videoton fociklub többségi tulajdonosa.