Kánikula otthon? Így védekezne a magyar

A hazai ingatlantulajdonosok 70 százaléka a hőség ellen inkább leszigetelné otthonát a légkondicionáló használata helyett, ha tehetné - derült ki egy friss lakossági felmérésből.
MTI, 2015. augusztus 23. vasárnap, 10:10
Fotó: Napi.hu

Hatszáz ember megkérdezésével - a Szeretlekmagyarország.hu portál bevonásával - készített online kutatást augusztusban a szigetelőanyagokat gyártó Knauf Insulation Kft., hogy felmérje, hogyan védekezik a lakosság a hőséggel szemben.

Az otthoni meleg ellen a megkérdezettek 78 százaléka a helyiségek besötétítésével, 49 százaléka ventilátor használatával, 45 százaléka kereszthuzattal, illetve ezek kombinációjával védekezik.

A lakosság 20 százaléka használ otthon is légkondicionáló berendezést, bár közülük minden harmadik ember betegedett már meg korábban a légkondi túlzott használatától.

A társaság kalkulációja szerint egy kétszobás panellakásban a klíma telepítésének teljes költsége átlagosan 360 ezer, egy családi házban 540 ezer forint. A költségeket tovább emeli a megnövekedő áramfogyasztás.

Egy átlagos teljesítményű, 3,5 kilowattos klímaegység használatának, napi 6 óra működéssel és 42 forintos kilowattóra áramárral számolva havonta átlagosan 7-10 ezer forintos költsége van. Egy panel lakás hűtéséhez legalább két klímaegység, egy családi ház hűtéséhez pedig 3-4 légkondicionáló berendezés is szükséges lehet. Így a nyári hónapokban egy panel ingatlan hűtésének költsége akár 20 ezer, egy családi ház hűtésének költsége pedig 40 ezer forint is lehet havonta - közölték.

Összehasonlításként ismertették, hogy egy hatvan lakásos panelépület szigetelésénél egy 50 négyzetméteres lakásra jutó költség idén tavasszal 587 ezer forint volt. Egy átlagos, 100 négyzetméteres, egyszintes családi ház esetében a szigetelési költség 1,5-1,8 millió forint.

Egy szigetelt ház belső hőmérséklete megfelelő árnyékolás mellett átlagosan 5-7 fokkal alacsonyabb, mint egy nem szigetelt házé. Jelentős áramköltség takarítható meg, és csökkenthető a globális felmelegedést okozó szén-dioxid kibocsátás is - hívta fel a figyelmet a társaság.

A Knauf Insulation valós körülmények között elvégzett épület-energiahatékonysági összehasonlító programjának eredményei szerint emellett egy szigetelt családi ház egy fűtési szezonban 46 százalékkal kevesebb gázt fogyasztott, mint egy ugyanolyan szigeteletlen, így körülbelül 110 ezer forintnyi fűtési célú gázt takarított meg. A szigetelt ház áramfogyasztása a fűtési szezon alatt 10 ezer forinttal csökkent, mivel a kazán és a keringető szivattyú 30 százalékkal kevesebbszer kapcsolt be.

A társaság által ismertetett adatok szerint a mintegy 4 milliós magyarországi épületállomány 80 százalékát kitevő családi házaknak csak 23 százaléka, körülbelül 650 ezer épület, a panel társasházaknak 39 százaléka, mintegy 206 ezer lakás, a nem panel társasházaknak pedig 21 százaléka, körülbelül 160 ezer lakás van leszigetelve.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

agadoo, 2015.08.23 13:16

A falak hőszigetelése a legjobb megoldás, de főleg télen, a hideg és a fűtési költségek emelkedése ellen.

Nyáron pedig fogadjuk el, hogy meleg van. Egyszerűen vetkőzzünk le, bent a lakásban egy szál gatyában (bikiniben) jól el lehet lenni. Permetezzük magunkat hideg vízzel, igyunk sok hideg folyadékot. Egy ventilátort be lehet kapcsolni esetleg, bár az már áramot fogyaszt.

Egyébként pedig örüljünk a kánikulának, fázunk épp eleget télen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

v69zsolt, 2015.08.23 10:52

@matolcsy: régit csak úgy lehet eladni, hogy vásárló kötelezve van az azonnali hőszigetelésre. Sőt1 Szigeteletlen házat ne lehessen árulni.

Bravó már megint sikerült bizonyítania kreténségét! Sikerült 22-es csapdáját egy kommentben leírnia!!!
Ja a vásárlót kötelezni a szigetelésre, amit az eladó nem is értékesíthet szigetelés nélkül!!!????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.08.23 10:28

Az unió környezetvédelmi alapjából kell a szigeteléseket finanszìrozni.
Törvény kell, hogy új építésű ház kizárólag hőszigeteléssel épülhet régit csak úgy lehet eladni, hogy vásárló kötelezve van az azonnali hőszigetelésre. Sőt1 Szigeteletlen házat ne lehessen árulni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html