Kapkodnak az irodák után a régióban

Kelet-Közép-Európában az összesített irodapiaci kihasználatlansági ráta minden idők legalacsonyabb szintjére, 7,9 százalékra esett a tavalyi év végén, ami 2,73 százalékpontos csökkenést mutat az egy évvel korábbi szinthez képest – állapítja meg a CB Richard Ellis legfrissebb jelentésében.
Kolozsi Pál, 2006. április 18. kedd, 11:20
Fotó:

A hét elsődleges kelet-közép-európai piacon (Budapest, Bukarest, Moszkva, Pozsony, Prága, Szófia és Varsó) a kihasználatlansági mutatók csökkentek, inkább az erős bérbeadási hullámnak, mint a lassabban növekvő új fejlesztéseknek köszönhetően. Az új bérleti szerződések száma fokozódott 2005-ben, elérve a példa nélkül álló 2,2 millió négyzetmétert, ami 22 százalékos növekedést jelent 2004-hez képest. A régióban egész évben szinte minden részén nőttek a bérbeadások.

Több, mint 1,2 millió négyzetméternyi új irodaterület került átadásra a régió elsődleges piacain a múlt évben, ami 2 százalékos emelkedés 2004-hez képest. Az új területek majdnem felét Moszkvában építették - ráadásul ennek egyharmadát 2005. utolsó negyedévében. Az elsődleges regionális piacok összesített irodaállománya elérte a 13,3 millió négyzetmétert, ami 12 százalékkal haladja meg a 2004-es szintet. Az idei év végére az irodaállomány nagysága elérheti a 15 millió négyzetmétert, miután majdnem 1,8 millió négyzetméternyi új terület terveznek építeni az év során.

A csökkenő kihasználatlanság következtében a bérleti díjak stabilizálódtak. Moszkva még mindig az egyetlen olyan város, ahol a díjak folyamatosan emelkednek, míg a régió többi piacán a díjak nagyjából stabilak maradtak, ahogyan 2006 során is azok maradnak, bár egy a következő egy év során lehetséges növekedésük is, amennyiben továbbra is alacsony marad a kihasználatlanság. A fejlesztések szintje 2007-ben relatíve alacsony marad, ami segítheti a bérleti díjak emelkedését néhány piacon.

HOZZÁSZÓLÁSOK