Az év kétéltűjének választott foltos szalamandrák érdekében írtak petíciót a II. kerületi és a fővárosi önkormányzathoz a környékbeli és "természetszerető" lakosok, miután kiderült, hogy az általuk Szalamandra-völgynek nevezett - hivatalosan az Alsó-Jegenye-völgy elnevezésű (Huba vezér utca és József Attila útja közötti) erdőterületen fekvő telkeket a Nemzeti Vagyonkezelő építési telekként értékesítette. A petícióban azonnali változtatási tilalmat, védetté nyilvánítást szorgalmaznak, arra hivatkozva, hogy az eladással a "világ egyik leggyönyörűbb kétéltűje..... az itt élő, szaporodó és áttelelő szelíd állatok élete óriási veszélybe került."

A három telken és környezetében, Budaligeten, Budapest közigazgatási határán belül közel 1800, védett (természetvédelmi értéke 50 ezer forint) foltos szalamandra él, ezért arra kérik az illetékes hatóságokat, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést a természetpusztítás ellen a teljes erdőterületen, a védelmi zónát is beleértve.

Ez a kis kiterjedésű élőhely különleges mikroklímájával és vízviszonyaival még utolsó mentsvárat jelent ennek a korábban ebben a térségben gyakori, összefüggő elterjedést mutató fajnak. Ilyen mértékű élőhelyvesztés minden bizonnyal először az állomány csökkenéséhez, majd végső soron a felszámolásához, eltűnéséhez vezetne

- indokolják kérésüket a petíció elindítói, akik az érintett terület Szalamandra-völgyre való átnevezését is szeretnék elérni.

A petíció elindítói szerint a terület kedvelt sétáló, kiránduló utcája, a lakók által létrehozott kilátó és pihenő pont is veszélyben van, a lakókörnyezet, az útburkolat, valamint a közművek is súlyosan sérülnek egy nagyobb építkezésnél.

A szalamandrák és a természet védelmének érdekében Őrsi Gergely, II. kerületi polgármester is szót emelt, s egyeztetést kezdeményezett a Fővárosi Önkormányzat bevonásával, valamint a környékbeli civil közösséggel a helyzet megoldásáról. Facebook-posztjában Őrsi úgy fogalmazott, "célunk, hogy ellehetetlenítsük a konkrét beruházást, továbbá az érintett terület Natura 2000 besorolású védettséget kapjon."

Karácsony Gergely Őrsi posztjára reagálva bejelentette, hogy haladéktalanul megkezdik a területi védetté nyilvánítását és Szalamandra-völgyre való átnevezését.