Két egymást követő hónapban csökkent az építőipari termelés volumene, erre a járvány eleje óta nem volt példa – írja közleményében az Opten.

Az előző év azonos időszakánál ugyan még mindig magasabb a termelés volumene, de márciusban és áprilisban egyaránt 5-5 százalék feletti csökkenést jelentett a KSH. A tavaszi 11,6 százalékos csökkenés hatására akár éves szinten is recessziós adatok jelenhetnek meg a szektorban. A kormányzati beruházásokon és a lakáscélú családtámogatási programokon sok múlik: ha év második felére felpörög a piac, még elkerülhető a recesszió. Az építőipar termelésében benne szokott lenni havi néhány százalékos fluktuáció, de ilyen meredek csökkenés példátlan az elmúlt évekre nézve.

Az építőiparban nem csak önmagához képest magas a cégalapítási arány, hanem a többi ágazatéhoz képest is. Májusban 535 társas vállalkozás alakult az Opten adatai alapján, ami ugyan 15 százalékkal elmarad a tavaly májusi számtól, de meghaladja a járvány előtti évekre jellemző adatokat. 324 céget töröltek, ez tehát bőven pozitív mérleg. Az Opten szerint ugyanakkor nem feltétlen szerencsés, hogy minden körülmények között nő a szereplők száma a piacon, mert ez az ágazat elaprózódottságára is utalhat.

Az egyéni vállalkozók száma még drasztikusabban növekedett idén, az első hónapokban rendre 1200-1500 új egyéni vállalkozást jegyeztek be, és májusban is 1000 felett volt az új piacra lépők száma. A kata szabályainak szigorítása viszont – annak ellenére, hogy nem mindegyik egyéni vállalkozó adózik így – láthatóan elvette a kedvét a vállalkozást fontolgatóknak.

Június első felében már csak 662 vállalkozás kezdte meg működését, ami 40 százalékkal alacsonyabb az április, vagy május első felében mért értéknél, a korábbi adatoktól pedig ennél is jobban elmarad.

Kivetítve a 77 ezres építőipari egyéni vállalkozói bázisra ez akár azt is jelentheti, hogy ágazatban 30 ezer embert érinthet egy esetleges szigorítás. Az ÉVOSZ elnöke, Koji László átrendeződésre számít, a katás adózás újraszabályozása esetén.